Käyttäytymiskysely briardeille

Suomen Briard ry:n hallituksen, paikallisjaostojen ja toimikuntien tiedotuksia.
Vastaa Viestiin
Suomen Briard ry.
Viestit: 327
Liittynyt: 21.04.05 11:59

Käyttäytymiskysely briardeille

Viesti Kirjoittaja Suomen Briard ry. »

Käyttäytymiskysely briardeille

Osallistu rotuyhdistyksen laajaan käyttäytymiskyselyyn.

Suomen Briard ry pyrkii selvittämään, esiintyykö rodulla Suomessa ja missä määrin arkuutta, pelokasta käyttäytymistä tai muita käyttäytymishäiriöitä ja miten voimakkaasti ko. käytös vaikuttaisi olevan perinnöllistä. Tämä nettikysely antaa monipuolisen kuvan briardien käyttäytymisestä ja reaktioista eri tilanteissa.

Tarvitsemme mahdollisimman paljon vastauksia.

Tutkimustulosten luotettavuuden kannalta aktiivinen ja laaja osallistuminen on keskeistä ja erittäin tärkeää.

Jokainen vastaus on tärkeä, oli koiralla ongelmia tai ei.

Olethan mukana tiedon keräämisessä ja kerrot kyselystä myös muille briardin omistajille. Kasvattajilta toivomme eritoten aktiivista kyselyn jakamista kaikille kasvattiensa omistajille.

Kiitos etukäteen osallistumisestasi!

C-BARQ (Canine Behavioral Assessment & Research Questionnaire) on kysely, joka on tehty koirien käyttäytymisen arviointia ja tutkimusta varten. C-BARQia on käytetty useissa tieteellisissä tutkimuksissa tutkimusaineiston keräämistä varten ja se on todettu päteväksi ja luotettavaksi kuvaamaan koirien käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa (Arvelius et al., 2014; Duffy ja Serpell, 2012; Hsu ja Serpell, 2003). Kyselyssä on 18 taustakysymystä ja varsinainen C-BARQ koostuu 100 kysymyksestä. Aikaa kyselyyn vastaamiseen menee noin 15 minuuttia.

Kyselyn tarkoituksena on kerätä laaja ja kattava aineisto briardien käyttäytymisestä ja luonteesta Suomessa ja selvittää aineiston avulla luonneominaisuuksien perinnöllisyyttä. Vastaamalla kyselyyn henkilö luovuttaa tiedot rotujärjestön ja mahdollisesti myös Suomen Kennelliiton (SKL) käyttöön. Kyselyn koiratietoja käsitellään luottamuksellisena. Yksittäisten koirien tuloksia ei julkaista, mutta ne ovat Suomen Briard ry:n käytettävissä. Tuloksia käytetään rodun jalostuksen ohjaamiseen mm. jalostuksen tavoiteohjelmaa, jalostustoimikunnan ohjesääntöä ja PEVISA-ohjelmaa tarkistettaessa. Kyselyn tuloksia voidaan julkaista yhteenvetoina mm. jalostuksen tavoiteohjelmassa ja Suomen Briard ry:n jäsenlehdessä.

Kysely on auki 6.1.2020 asti

Linkki kyselyyn: https://forms.gle/iH2phj9heuYKGHb57

Kirjallisuus:
Arvelius, P., Eken Asp, H., Fikse, W.F., Strandberg, E. and Nilsson, K. 2014. Genetic analysis of a temperament test as a tool to select against everyday life fearfulness in Rough Collie. Journal of Animal Science, 92: 4843-4855.
Hsu, Y. and Serpell, J.A. 2003. Development and validation of a questionnaire for measuring behavior and temperament traits in pet dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association, 223: 1293-1300.
Duffy, D.L. and Serpell, J.A. 2012. Predictive validity of a method for evaluating temperament in young guide and service dogs. Applied Animal Behavior Science, 138: 99-109.

terveisin,
Suomen Briard ry
Vastaa Viestiin