Poikkeuslupa kuudennelle pentueelle

Suomen Briard ry:n hallituksen, paikallisjaostojen ja toimikuntien tiedotuksia.
Vastaa Viestiin
Suomen Briard ry.
Viestit: 327
Liittynyt: 21.04.05 11:59

Poikkeuslupa kuudennelle pentueelle

Viesti Kirjoittaja Suomen Briard ry. »

SKL
http://www.kennelliitto.fi/FI/kennellii ... riohje.htm

Poikkeuslupa kuudennelle pentueelle tai liian tiheälle pennuttamiselle

Vuoden 2009 alussa voimaan tulleen Koirarekisteriohjeen mukaan nartun pentueiden määrä on rajattu viiteen. Kennelliitto voi erittäin painavista syistä myöntää poikkeusluvan nartun kuudennelle pentueelle.

Kahden penikoimisen välissä tulee olla 10 kuukautta, mutta nartulle sallitaan yhden kerran tätä tiheämpi pennutus ilman poikkeuslupaa. Mikäli narttu halutaan myöhemmin astuttaa uudelleen kahdesti 10 kuukauden sisällä, esimerkiksi perättäisistä kiimoista, tarvitaan liian tiheään pennuttamiseen poikkeuslupa.

Kasvattaja tekee poikkeuslupa-anomuksen kirjallisena. Anomukseen liitetään perustelut ja rotujärjestön lausunto. Lisäksi anomuksessa tulee olla eläinlääkärintodistus, jonka mukaan penikoittamisesta ei ole haittaa nartun terveydelle. Pelkkä rotujärjestön puolto ei siis riitä poikkeusluvan saamiseksi. Kasvattajan kannattaa anoa poikkeuslupaa hyvissä ajoin, sillä poikkeusluvan tulee olla myönnetty ennen astutusta.

Mikäli poikkeuslupaa ei ole myönnetty ja kasvattaja on teettänyt nartulle kuudennen tai liian tiheän pentueen, pentue voidaan rekisteröidä EJ (ei jalostukseen) -rekisteriin. Kasvattaja voi rekisteröidä pentueensa EJ-rekisteriin tällä perusteella vain kerran.

Tärkeimmät poikkeuslupiin liittyvät kohdat Koirarekisteriohjeesta 2009:

2.1. Pentueen rekisteröinnin ehdot
Nartulla voidaan teettää enintään viisi (5) pentuetta (= synnytystä) siten, että nartun edellisestä penikoimisesta on pentueen syntyessä oltava kulunut vähintään 10 kuukautta. Tätä tiheämpi pennutus sallitaan nartulle yhden kerran. Jos nartulla on vuoden sisällä ollut kaksi pentuetta, seuraavan synnytyksen väli on oltava vähintään yksi vuosi (ks. kohdat 5.1 ja 6.1). Lisäksi on huomioitava rotukohtaisten PEVISA–määräysten mukaiset jälkeläismäärärajoitukset. Kahdeksan (8) vuotta täyttäneen nartun astuttaminen edellyttää aina eläinlääkärintodistuksen, jonka mukaan penikoittamisesta ei ole haittaa nartun terveydelle. Eläinlääkärintodistus on liitettävä pentueilmoitukseen.

5. Rekisteröinti poikkeusluvalla
Kirjallisen poikkeuslupa-anomuksen tekee kasvattaja. Anomukseen tulee liittää perustelut ja rotujärjestön lausunto. Rekisteröintimaksu voi olla korotettu (ks. maksut). Mikäli poikkeuslupaa ei myönnetä, pennut voidaan rekisteröidä EJ-rekisteriin yhden kerran urosta/narttua kohden (ks. maksut).

5.1. Nartun penikoittaminen poikkeusluvalla
Nartulla voidaan teettää enintään viisi (5) pentuetta (= synnytystä). Kennelliitto voi erittäin painavista syistä myöntää poikkeusluvan 6. pentueelle tai liian tiheälle pennuttamiselle (ks. kohta 2.1.). Anomukseen on liitettävä eläinlääkärintodistus, jonka mukaan penikoittamisesta ei ole haittaa nartun terveydelle. Päätöstä tehtäessä huomioidaan rotukohtaiset erityisehdot ja kohdan 6.1. määräykset. Mikäli poikkeuslupaa ei ole myönnetty ja kasvattaja on teettänyt nartulle 6. tai liian tiheän pentueen, pentue voidaan rekisteröidä EJ–rekisteriin (ks. kohta 6.3.). Kasvattaja voi rekisteröidä pentueensa EJ–rekisteriin tällä perusteella vain kerran.

6.1. Nartun luvaton liian tiheä penikoittaminen
Mikäli kasvattaja penikoittaa narttua liian tiheästi tai nartulle syntyy 6. pentue ilman poikkeuslupaa (ks. kohta 2.1 ja 5.1.), pennut voidaan rekisteröidä ainoastaan EJ-rekisteriin. Narttu asetetaan 24 kk:n jalostuskieltoon tai jos kyseessä on 6. pentue, elinikäiseen jalostuskieltoon. Nartun mahdollinen omistajanvaihdos ei vaikuta jalostuskieltoon. Kaikki todistettavasti Kennelliiton tietoon tulleet rekisteröimättömät ns. välipentueet huomioidaan syntyneinä pentueina.

Koirarekisteriohje 2009: www.kennelliitto.fi > Lomakkeet ja säännöt > Jalostus ja kasvatus


Lisätietoja:
Kasvattajatoimikunnan sihteeri, Eva Bensky, Kennelliitto, puh. (09) 8873 0235
Vastaa Viestiin