"Suuri selkäkeskustelu"

Keskustelua briardien hoidosta, kasvatuksesta, koulutuksesta, terveydestä jne.

Oletko kuvauttanut briardisi selkää?

Olen, kuvat on lausuttu Suomen Kennelliitossa
5
16%
Olen, epävirallisesti
9
29%
Olen, koiran selästä ei löytynyt muutoksia
7
23%
Olen, koiran selästä löytyi muutoksia
4
13%
En
3
10%
En, mutta harkitsen asiaa
2
6%
En koe asiaa lainkaan tarpeelliseksi
1
3%
 
Ääniä yhteensä: 31

Avatar
Annamari Aarnio
Viestit: 895
Liittynyt: 19.05.05 07:28
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: brn D'ëloise du Manoir Noble "Taotao" s. 2004
brn Tosselin Tässä Tirlittan "Peppi" s. 2009
Viesti:

"Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Annamari Aarnio »

Monilla roduilla, briardillakin on viime vuosina ryhdytty röntgenkuvaamaan perinteisten lonkkien ja kyynärpäiden lisäksi selkärankaa.
Tutkimusten myötä rodusta on paljastanut yksilöitä, joilla on ongelmia selkärangan rakenteessa. Tämä on herättänyt keskustelua aiheesta.

Nyt kysytäänkin kuinka moni on kuvannut koiransa selkää tai harkinnut sitä. Viestillä voit kertoa tahtoessasi onko koira oireillut, onko siltä löytynyt
selkämuutoksia ja minkälaisia?
"Suomen Kennelliiton selkälausunto sisältää koiran iästä ja rodusta riippuen lausunnon spondyloosista, kalkkeutuneista välilevyistä (lyhytraajaiset rodut),
nikamien epämuotoisuudesta (korkkiruuvihäntäiset rodut) sekä välimuotoisesta lanne-ristinikamasta.

Selkälausunto annetaan röntgenkuvista. Koiran tulee kuvaushetkellä olla vähintään 12 kk:n ikäinen. Tällöin sille annetaan lausunto synnynnäisistä selkämuutoksista.
Kuvaushetkellä 24 kk täyttäneelle koiralle annetaan rotukohtaisesti lausunto myös muista selkämuutoksista."

(lähde: http://www.kennelliitto.fi/selkalausunt ... sta-tietoa)

selkälausunto-ohje:
http://www.kennelliitto.fi/sites/defaul ... _0_0_0.pdf
Pahoitteluni etten osannut luoda äänestystä siten, että käyttäjä voisi äänestää useamman kerran eri koirista. Siksi kyselyyn tilastoituu vain kerran yksi valittu kohta, vaikka sama vastaus olisi omistajan useammalla koiran kohdalla.
Viimeksi muokannut Annamari Aarnio, 09.05.15 07:36. Yhteensä muokattu 5 kertaa.
Avatar
Annamari Aarnio
Viestit: 895
Liittynyt: 19.05.05 07:28
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: brn D'ëloise du Manoir Noble "Taotao" s. 2004
brn Tosselin Tässä Tirlittan "Peppi" s. 2009
Viesti:

Re: "Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Annamari Aarnio »

Uskon, että rodussa on varmasti ollut muutoksellisia selkiä jo pidemmän historian takaa. Toiset selkäoireet on vuosien saatossa saatettu laittaa huonojen lonkkien syyksi.
Tutkimusmuotojen lisääntyessä saammekin sitten lisäinformaatiota, joka ei aina ole mieluista. Kanta jonka jalostuksen suunta määräytyy pitkälle eurooppalaisten valinnoista,
jää tietysti vain arvailujen varaan kuinka satunnaisia löydökset ovat niin kauan, kun muualla ei asiaa tutkita.


Omista briardeistani selkää on kuvattu Blancolta (Alabamas In Blanco s.-98) alkuunsa viisi vuotiaana ja vielä viimeisen kerran kymmenen vuotiaana.
Tutkimaan lähdettiin aikoinaan hyppyongelmien tähden. Blanco sai eri diagnoosin kahdelta eri lääkäriltä, toisen mielestä vika
oli sakraalialueella, toisen mielestä koiralla oli rakenteellisesti ahdas selkäydinkanava. Siihen aikaan ei vastaavaa SKL:n lausuntomahdollisuuksia ollut.
Koira eli normaalia kotikoiran elämää aina yhdenksän vuotiaaksi, kunnes selkä alkoi oireilla kipuoireilla, tällöin otetuissa kuvissa löytyy siis vain tuo ahtauma.
Spondyloosimuutoksia koiralla ei ollut vielä tuonkaan ikäisenä lannerangan alueella. Löydökset eivät selittäneet koiran oireilua.

Peppi (Tosselin Tässä Tirlittan s. -09)kuvattiin niin ikään epävirallisesti trauman tähden muutama viikko sitten. Lausuneen eläinlääkärin mukaan selästä ei löytynyt vikaa. Peppi kiinnostaisi
tilastoida virallisesti, eli kuvata uudestaan virallisin kuvin.
Viimeksi muokannut Annamari Aarnio, 10.05.15 05:58. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Minna Saarimaa
Viestit: 397
Liittynyt: 12.05.05 21:55
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: .
brn Black Death Hulotte "Aino" 2015
brn Black Death Haloo "Haloo" 2015
brn Black Death Varis "Varis" 2009
Paikkakunta: Oulunsalo
Viesti:

Re: "Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Minna Saarimaa »

Novalta (Charone Gasaron -00) ei ole koskaan kuvattu selkää. Tuli 9½-vuotiaana käyttövalioksi ja pysyi siis esteitten yms. osalta toimintakuntoisena varsin iäkkääksi.

Ränniltä (Black Death Ranny -03) ei ole aktiivi-iällä kuvattu selkää. 11-vuotiaana lopetettiin tod.näk. maksan kasvaimen vuoksi, ja tuota syytä selvitellessä kuvattiin myös luustoa ihan mielenkiinnostakin, kun briardien selistä oli juuri tullut polemiikkia. Virallista lausuntoa selästä ei ole, mutta L7-S1-välissä näytäisi olevan spondyloosisilloittuma, muutoin ranka on varsin siistin näköinen yli 11-vuotiaalle koiralle. Lonkissa oli iän myötä tullut nivelrikkohöttöä, lähtötilanne on ollut -05 virallisesti A/A. Hetken jo mietin, miten voi mennä terveet lonkat tuollaiseksi ...mutta ehkäpä se kuvauksen idea juuri on, että lonkat eivät näytä tuolta 1-vuotiaana (joillakin näyttää!) vaan juurikin vasta 11-vuotiaana.

Varikselta (Black Death Varis -09) on 1½-vuotiaana kuvattu lonkkien ja kyynärien lisäksi olat, polvet jalanneranka. Näissä ei Ventelän mukaan vikaa. Koko BD V-pentueelta on kuvattu samaan aikaan olat, polvet ja muilta lanneranka paitsi Tälliltä koko selkä (ekan kuvattavan kohdalla vähän epäselvyyttä, mitä kuvia otetaan). Kaikilla nuo em. kuvauskohteet kunnossa. Kennelliitosta virallisia lausuntoja lannerangasta alkoi saada muistaakseni vasta 2013 alkaen, joten näistä ei ole virallisia tuloksia.

Jatkossa ilmanmuuta virallisesti lausuttavaksi laitan lonkkien ja kyynärien lisäksi tuon lannerangan. Spondyloosi on hankalampi, kun virallisen lausunnon voi saada vasta 2-vuotiaalle koiralle ja se tietysti kertoo vain senhetkisen tilanteen. Sitten tullaan rajanveto-ongelmaan, missä iässä spondyloosia ei pidä vielä olla ja missä iässä sen voi jo katsoa olevan normaalia iän tuomaa rappeutumista. Jos jotain muita operaatioita koiralle joutuu aktiivi-iällä tekemään, niin sillä samalla nukutuksella on helppo ottaa viralliset kuvat myös selästä. Mutta varta vasten vaikka parin vuoden välein selän kuvauttaminen spondyloositilanteen selvittämiseksi tuntuu vähän hullun hommalta. :whoknows:
Pia Pynnä
Viestit: 6
Liittynyt: 19.05.05 16:24
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Klaukkala
Viesti:

Re: "Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Pia Pynnä »

Omista kolmesta kahdella on kuvattu selkä.

Momolla (Eclair l´etoile de Panache) löytyi sydäntutkimusten yhteydessä huhtikuussa 2013 spondyloosia yhdestä välistä lapojen välissä. Muutokset myös magneettikuvattiin Aistissa viime vuoden tammikuussa. Löydöksenä hermojuuren puristus hermojuurikanavassa välilevytyrän ja spondyloosin takia, välilevy C5-6 oli kaventunut ja rappeutunut. Spondari itsessään ei ollut lisääntynyt aiemmasta. Harmittaa, ettei Momon selkää ole kuvattu virallisesti, mutta nyt se on jo sen ikäinen etten uskalla, etenkin kun sydämen (2. asteen av-blokki) takia nukutuksen kanssa pitää olla normaalia tarkempi (sydämet ovat toinen juttu, joissa ilmenneistä jutuista olisi kiva saada lisää virallista tietoa). Jälkikäteen ajateltuna Momon selkä oireili noin vuoden sisään pentujen saamisen jälkeen siten, ettei pystynyt enää hyppäämään metristä PK-estettä, vaikka kovasti olisi tahtonutkin. Sillä myös alkoi tulemaan "vaisumpia" kausia, joille etsittiin selitystä pitkään, mutta selkää en osannut silloin epäillä. Nyt selkäkuvat olisi ensimmäinen osoite noilla oireilla...

Lääkärit olivat sitä mieltä, että Momon muutos johtuisi hyvin todennäköisesti traumasta, joten huokaisin hetkeksi helpotuksesta. Kunnes yhdellä Momon pojista todettiin muutoksia selässä (epävirallisesti). Tämän jälkeen oli itsestäänselvää, että kuvautan jossain vaiheessa Pätkiksen selän (Tosselin ou-nou Haisuli, myöskin Momon poika) uudelleen. Lonkkakuvien yhteydessä, koiran ollessa noin vuoden ikäinen, Ventelällä otetuissa epävirallisissa selkäkuvissa selkä oli priimaa. Pätkis kuvattiin nyt helmikuussa Mevetissä ja spondyloosihan selästä löytyi L6-7 ja L5-6 väleissä. Löydös tarkoitti meidän arjessa sitä, että jätettiin harrastusrepertuaarista suojelu, agility ja vetäminen. Pätkis ei ole oireillut selkäänsä. Tai ehkä se on oireillut. En voi mitenkään olla varma mistä vuosien varrella olleet jumit ovat johtuneet - harrastuksista vai selässä tapahtuvista muutoksista.

Tara (Aistiharhan Tinka) on ainoa, jonka selkää ei ole kuvattu epävirallisesti tai virallisesti. Sen huonoa liikkumista pidettiin pitkään huonojen lonkkien syynä ja hoidettiin sen mukaisesti. Kunnes vihdoin yksi lääkäri sanoi käsikopeloinnin perusteella, että syy onkin selässä. Tara sai lääkkeet sen mukaisesti ja liikkuminen parani huomattavasti. Tiedä sitten.
Kirsi Mikkola
Viestit: 16
Liittynyt: 18.11.08 17:16
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Nurmijärvi

Re: "Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Kirsi Mikkola »

Lurulta, Je N'ai rien oublie Domino, kuvattu selkä lonkkien yhteydessä. Lääkäri olisi voinut kyllä mainita siinä että sen olisi voinut saada myös viralliseksi. Selkä terve.
Ei oireillut mitenkään, mutta kun on tapana tutkituttaa nenästä hännänpäähän. Polvet myös tutkittiin samalla. Lääkärin mukaan hivenen löysyyttä polvissa.
En sitten tiedä oliko ikäkysymys. Lääkärin mielestä olisi kuitenkin hyvä ruveta tutkituttamaan myös polvet näiltä isoiltakin.
Laura Ketola
Viestit: 4
Liittynyt: 27.07.07 12:28
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: "Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Laura Ketola »

Mun koirista sekä Feta että Lola molemmat oirehtivat selkiään. Fetalla kiinnitin huomiota aluksi siihen, kun se ei halunnut kaukkareissa nousta makuulta istumaan, ja tokoilun lopettamisesta huolimatta oireet
pahenivat. Lola liikkui alusta asti huonosti ja sen selän kuvautinkin, kun en uskonut A/A -lonkkien aiheuttavan oireita 4 -vuotiaalla koiralla... Röntgenissä ei silloin näkynyt mitään varmaa enkä raaskinut sitten magneettikuvaa ottaa, kun lääkitys helpotti sen oloa, mutta reilu vuosi kuvaamisen jälkeen Lolahan piti sitten lopettaa nimenomaan selkävaivojen vuoksi ja haimatulehdus edesauttoi päätöstä. Uskon, että selkävaivat olisivat koituneet nopeasti Fetankin kohtaloksi jos haimatulehdusta ei olisi ollut. Voisinkin skannata nuo Lolan selkäkuvat vielä blogiin, onpahan siellä jotain vertailukohtaa sitten.

Nuo viralliset selkälausunnot ovat kyllä hyvä asia, ja Tartonkin kohdalla voisin niitä harkita, mutta lonkkakuvausten yhteydessä se oli vielä liian nuori. Mä niin kovasti haaveilen siitä, ettei mitään epävirallisia kuvia enää olisikaan, vaan kaikki näkyisi jalostustietokannasta (joskin Kennelliitto voisi vähän joustaa hinnastossaan :roll: )
Avatar
Tuula Tanska
Viestit: 977
Liittynyt: 18.05.05 16:22
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: "Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Tuula Tanska »

Minä otatin jo Sinillä (Woodlooks Gypsy Girl) aikoinaan virallisten lonkka- ja kyynärkuvien yhteydessä myös epäviralliset polvi- ja selkäkuvat ja molemmat olivat ok. Silloinhan briardien selkiä ei vielä virallisesti lausuttu. Mutta Sini oli tuolloin vasta vähän yli vuoden eli liian nuori, että spondyloosi olisi näkynyt. Mutta ei se ainakaan mitenkään selvästi selkäänsä oireillut.

Helmistä (Kannusruohon Hopeasinisiipi) otettiin sitten viralliset kuvat, kun kerran se oli mahdollista ja ikääkin oli riittävästi eli reilut 6 vuotta. Selkä oli puhdas, mutta lonkathan Helmillä on pahasti nivelrikkoiset. Kyynärät sen sijaan olivat ortopedin mukaan ok, vaikka virallisissa kuvissa 1-vuotiaana saikin lausunnon 2/1. Selän kuvautin osittain mielenkiinnosta, mutta myös siksi, että Helmi on talven liukkaiden jäljiltä liikkunut tosi huonosti. Vika voi olla lonkkien, mutta ranka oli pahasti jumissa ja sitä työstetään nyt fysioterapialla. Katsotaan saadaanko yhtään parempaan kuntoon.

Ensimmäisiltä briardeiltani Tonilta (Siusam Xarathustra) ja Obilta (Tosselin Herra Hoo) selkiä ei ole kuvattu, eivätkä ne pääosin kotikoirina mielestäni niitä mitenkään erikoisemmin oireilleet, mutta eivät eläneetkään kuin 9- ja 6-vuotiaiksi. Tuulilta (Tosselin Vinkeä Vimma) todennäköisesti kuvautan myös selän, mutta katsotaan missä vaiheessa. Lonkkien kuvausta tuskin maltan yli 2-vuotiaaksi odotella.
Tuula, Tuuli & Tyyni
Riina Pullinen
Viestit: 270
Liittynyt: 21.02.12 14:36
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: Schapendoes Tesla 2009, Briardit Zelda 2011 ja Ohmi 2016
Paikkakunta: Vanha-Ulvila
Viesti:

Re: "Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Riina Pullinen »

Zeldan selkä ja olat katsastettiin 1,5 vuotiaana virallisten lonkka- ja kyynärkuvien yhteydessä eikä Ventelän mukaan ollut mitään moitittavaa. Viralliset kuvat ovat vahvassa harkinnassa. Ongelmia selän tai muun suhteen ei ole ollut, säännöllisesti käydään fyssarilla ja perusharrastuskoiran jumeja löytyy toki. Enemmän olisin huolissani, jos tuolla menolla ei löytyisi :lol:
Henna Mattila
Viestit: 206
Liittynyt: 18.05.05 21:32
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: "Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Henna Mattila »

Meiltä ainoa kuvattu on Häpsii, Olympia Dalido, jonka selkä kuvattiin natiivikuvin ja sitten vielä magneetissa koko matkalta viisi vuotiaana oireilujen vuoksi (hyppyongelmat, jalkojen laahaus). Selkä oli koko matkalta kaikintavoin terve ja nikamavälit kuulemma erittäin kauniit. Vika neurologisiin oireisiin löytyi magneetissa; kasvain selkäytimen sisällä niskassa.

Ihan tarkkaan en muista mitä kaikkea Liinalta (Boondock´s Whoops-A-Daisy) kuvattiin 7-vuotiaana, ainakin lonkat ja lanneranka (täysin terveet), kun se oireili niveltulehdusta, syynä ehrlichioosi.

Muita mustia ei meillä ole kuvattu selästään, oireita ei ole ollut, eivätkä hieronnassa ole olleet jumissa. Jos muuten tulisi tarve uinauttaa niitä, niin voisihan selätkin vilkaista.

Tuo kuvausikä on ongelma... Toki yksivuotiaalta voi lonkkien yhteydessä tsekata onko ranka perusterve, mutta muutokset tuntuvat kuitenkin useimmiten tulevan vanhemmiten. Luulen kyllä, että niitä muutoksia tulee melko paljon muuallekin kroppaan, olen kuullut aika monesta terveeksi lonkiltaan kuvatusta, joka vanhemmiten (tyyliin yli 7v) onkin jo "rikki".

Joka tapauksessa tietoisuutta tästäkin ongelmasta on syytä lisätä ja toivotaan, että virallisia kuvauksia tulee lisää. Samoin toivotaan, että jatkossa mahdollisimman moni tsekkaisi selänkin perustilaa lonkkakuvien yhteydessä ja asiasta puhuttaisiin mahdollisimman avoimesti.
Avatar
Siru Erkkilä
Viestit: 237
Liittynyt: 08.02.06 11:10
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: Zhamanen X-pressive "Bruno" vm. 2005
Tresor de Brie Ikas Fauve AF "Isak" vm. 2008

Re: "Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Siru Erkkilä »

Isakin (Trésor de Brie Ikas Fauve AF) selkä kuvattiin epävirallisesti lonkkakuvausten yhteydessä. Ventelän mukaan kuvissa ei näkynyt mitään normaalista poikkeavaa.
Avatar
Virve Kivelä
Viestit: 6
Liittynyt: 29.03.12 17:15
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: Chaccado Harlem Shuffle, Peippo (3/12) + bpmn Selma & lpkn Tomppa
Paikkakunta: Hyvinkää
Viesti:

Re: "Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Virve Kivelä »

Kiitos aiheen aloittamisesta!

Täältä löytyy kolmevuotias rappeumakoira Peippo (Chaccado Harlem Shuffle), joka on kuvattu epävirallisesti lonkkakuvien yhteydessä ja virallisesti kolmevuotissyntymäpäivän kieppeillä steriloinnin yhteydessä. Ekoissa kuvissa ei ollut mitään muutoksia näkyvissä, toisissa kuvissa näkyi jo puoleenväliin ehtinyt silloittuma nikamavälissä L7-S1. Jotain jumituksia Peipolla oli ollut, mutta ei aktiivikoiralle mitään ihmeellisempää kuitenkaan. Kuvauksen tulos tuli siis vähän yllättäen. Kuvautin Peipon lähinnä siksi että minusta selkäkuvat pitää ottaa siinä missä lonkkakuvatkin, johtuen ehkä siitä että itselläni on / on ollut kaksi muutakin spondyloosikoiraa joista toinen vielä riskirotua.

Spondyloosi on siitä kurja sairaus, että pienetkin muutokset voivat aiheuttaa paljon kipua ja pahimmassa tapauksessa johtavat lopetukseen. Parhaassa tapauksessahan sitten koko juttua ei edes huomaa, ainakaan enää sillan / siltojen umpeutumisen jälkeen. Me toivotaan ja odotellaan Peipon kanssa tätä jälkimmäistä.

Siihenkään ei kannata kauheasti tuudittautua, että koirasta näkee jos selässä on jotain vikaa. Kotona on mali, jonka selkä oli jo alle 4-vuotiaana luokkaa SP4 eli vaikea, eikä siitä kukaan olisi moista uskonut. Nyt kun sen lanneranka on kokonaan yhteen luutunut, laukasta näkee että kaikki ei ole kunnossa, mutta edelleenkin se hyppää mielellään ja halukkaasti esimerkiksi 120-senttisen piha-aidan yli.

Toivottavasti ihmiset heräävät kuvauttamaan koiriensa selät, ja toivotaan, että spondyloosi ei ole briardeissa ihan kauhean pahasti vielä valloilleen päässyt!
Avatar
Virve Kivelä
Viestit: 6
Liittynyt: 29.03.12 17:15
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: Chaccado Harlem Shuffle, Peippo (3/12) + bpmn Selma & lpkn Tomppa
Paikkakunta: Hyvinkää
Viesti:

Re: "Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Virve Kivelä »

Vielä sen verran tuosta kuvaamisesta, että kun kävin kuvauttamassa kolmevuotiaan porokoirani, sanoi ortopedi tuolloin (en kuollaksenikaan muista kuka, mutta joku näistä "nimekkäämmistä"), että periytyvän spondyloosin pitäisi näkyä jo kolmevuotiaana. Eli jos koiran kuvauttaa siinä iässä terveeksi, niin vaaran pitäisi olla ohi eikä uusintakuville pitäisi enää olla tarvetta.
Sari Haarahiltunen
Viestit: 194
Liittynyt: 07.01.06 12:52
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: Boreabrie Rolling Stone " Nitro"
Tosselin Tieten Tahtoen " Saga"
Paikkakunta: Ranua

Re: "Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Sari Haarahiltunen »

Sagalta ( Tosselin Tieten tahtoen ) on kuvattu selkä lonkkien yhteydessä. En lausuttanut virallisesti silloin mutta selkä oli kuitenkin terve. Leolta ( Anamma Nord Gustav-Gigolo) kuvattiin selkää tässä taannoin , kun ei hypännyt autoon. Siinä yhteydessä todettiin , että lannenikamia 6 kpl ja seitsemäs sulautunut ristiluuhun. Synnynnäinen vika näin sanottiin. Tosin tämä ei sitten ollut vaivan syy vaan se että A-lonkka vuosien saatossa mennyt D:ksi :shock:
Sari,Figo , Leo ja Saga
Avatar
Minna Saarimaa
Viestit: 397
Liittynyt: 12.05.05 21:55
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: .
brn Black Death Hulotte "Aino" 2015
brn Black Death Haloo "Haloo" 2015
brn Black Death Varis "Varis" 2009
Paikkakunta: Oulunsalo
Viesti:

Re: "Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Minna Saarimaa »

Varis (Black Death Varis) kävi poistattamassa katkenneita etuhampaita ja samalla nukutuksella otettiin viralliset selkäkuvat: kaikeksi onneksi oli ihan terve.

Kainosti toivoisin, että kun kuvat sopivalla iällä otetaan, niin ne myös lähetettäisiin Kennelliittoon lausuttavaksi. Rahanmenoahan siitä hieman tulee, mutta toisaalta kyllä sitä menee ainakin itsellä kaikkeen turhempaankin. Ja etenkin tietysti odottaisi virallisia tuloksia niiltä, jotka itse suurimpaan ääneen vaativat rodun selkäongelmiin tarttumista. Mitä tälle selkäasialle pitäisi tehdä ja muittenko se on tehtävä? :think:

Mielellään näitä briardien selkäkuvia myös ihan itse katselisi, joten siinä toinen haaste. Nykyään useimmilta eläinlääkäriasemilta saa kuvat digimuodossa omaan sähköpostiin. Ihan siedettäviä kuvia olen myös saanut kuvaamalla röntgenkuvan ikkunaa vasten. Sarin Leon kuvatkin olisi mielenkiintoista nähdä, olisiko sulla Sari kuvaa?
Avatar
Minna Saarimaa
Viestit: 397
Liittynyt: 12.05.05 21:55
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: .
brn Black Death Hulotte "Aino" 2015
brn Black Death Haloo "Haloo" 2015
brn Black Death Varis "Varis" 2009
Paikkakunta: Oulunsalo
Viesti:

Re: "Suuri selkäkeskustelu"

Viesti Kirjoittaja Minna Saarimaa »

Nostetaanpa keskustelua.

Ennen Kennelliiton virallista LTV-asteikkoa Ventelän ja varmasti monen muunkin eläinlääkärin "terve lanneranka" -arvioon on sisältyneet nykyiset tulokset LTV0 ja LTV1. Esimerkiksi oman V-pentueen on Ventelä kuvannut ja todennut lannerangastaan terveeksi, ja tuolla nykyisellä virallisella asteikolla taitaisivat olla suurin osa LTV1. Ja tietysti ympäri maata kunkin eläinlääkärin omalla kokemuksellaan ja näkemyksellään antamat epäviralliset "terve selkä" -lausunnot voivat varmasti todellisuudessa sisältää vielä paljon enemmänkin vaihtelua.
:freaky:

Toivoisin, että selkäkuvat nykyään aina lausuttaisiin virallisesti kun mahdollisuus siihen on. Nytkin Koiranetin mukaan meillä ei koko rodussa ole yhtään LTV-tuloksia 2-4. Eli lannerangan rakenteeltaan kohtuullisen tervettä sakkia kaikki. Jos selkä on kuvattu ja jätetty lausumatta syystä tai toisesta (kuvattu ennen virallisia lausuntoja, uusintakuvaus, rahansäästö, ell ei nähnyt tarpeelliseksi jne.) niin "tuloksen" ja kuvan tuominen julkiseksi (vaikkapa tähän keskusteluun) on tietysti sitten se seuraava hyvä vaihtoehto.

Eikä terveen lausunnon tuoneitten kuvienkaan (lonkat, kyynärät, lanneranka, spondari) julkaiseminen olisi ollenkaan hullumpi juttu. :thumb:
Vastaa Viestiin