Kysymyksiä liittyen jalostustoimikunnan työhön

Keskustelua briardien hoidosta, kasvatuksesta, koulutuksesta, terveydestä jne.
Virpi Leskinen
Viestit: 203
Liittynyt: 19.05.05 09:33
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Savonlinna
Viesti:

Kysymyksiä liittyen jalostustoimikunnan työhön

Viesti Kirjoittaja Virpi Leskinen »

Suomen Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta on luonut oman mallinsa ja ohjeensa jalostuksen tavoiteohjelman (JTO) luomiseksi. Ko. ohjeita tulee meidänkin rotujärjestönä noudattaa. Toivon ihan konkreettista apua seuraaviin kysymyksiini:

-JTO malli edellyttää seurattavia ja mitattavissa olevia kriteerejä mm. luonteiden jalostamiseksi. Nykyinen jalostustoimikunann esitys perustuu sille, että saisimme ylipäänsä tietoa luonteista eli on täydellinen minimivaatimus, jotta JTO:n malli kohdallamme ylipäänsä täyttyy. koska minkäänlaisia hyväksyttäviä tai hylkääviä kriteerejä luonteen osalta ei ole. Onko muita esityksiä seurattavissa ja mitattavissa olevien luonnekriteerien täyttämiseksi?

- Kun jo nyt edellisten jalostuksen tavoiteohjelmien mukaisesti olemme määrittäneet ja noudattaneet yli 10 vuoden ajan terveyden, ulkomuodon ja kannan rakenteen suhteen erilaisia vaatimuksia, ovat luonnekriteerit jääneet nykyisessä briardien JTO:ssa ja sen myötä jalostustavoitteissa ilman minkäänlaista huomiota. Tähän asti ei varmasti voida puhua luonteiden kehittämisestä tai jalostamisesta yhdistyksen tasolla, ja nyt jotkut haluavat jatkaa samaa linjaa. Kuitenkin ko. asia on annettu jalostustoimikuntien tehtäväksi SKL:n taholta JTO:n ohjeissa. Miten perustelemme Kennelliiton jalostustieteelliselle toimikunnalle sitä, ettemme luo luonteiden osalta suunnitelmaa, vaikka se nimenomaan on nostettu ensisijaisen tärkeäksi asiaksi SKL:n toimesta?

- A- ja B-lista on luotu porkkanaksi saada tätä luonnetietoutta enemmän jalostukseen käytettävistä yksilöistä. Minkälaisia muita porkkanoita ehdotatte vaihtoehtoiseksi tai lisäksi?

- Yhdistys järjestää ensi vuonna mm. MH-testin, jalostustarkastustapahtuman, erikoisnäyttelyn, kisoja ja kokeita sekä todennäköisesti yhteisen CSNB-testauksen. Järjestäjinä on lähes kaikissa sama pieni porukka, kuka ilmoittautuu mukaan järjestelytehtäviin?

- Onko A- ja B-listan nimitykset parhaita mahdollisia, entäpä jos puhuisimme "listasta, jossa yhdistyksen jalostuskriteerit täyttyvät" ja "listasta, jossa yhdistyksen jalostuskriteerit täyttyvät ja vanhemmilla on luonteesta näyttöä". Onko muita konkreettisia ehdotuksia?

- Ja vielä henkilökohtainen ongelma, en pysty kumartamaan toiselle taholle pyllistämättä toiselle (nk. västäräkki-ilmiö). Ajattelemme ja toimimme myös oman arvomaailmamme määrittämällä tavalla, eivätkä hallituksen tai erilaisten toimikuntien työ/naamataulu varmasti tyydytä tai miellytä kaikkia. Jokaisen kannattaa miettiä omassa mielessään, olisiko minusta työn tekijäksi hieman paremmin kuin noista nykyisistä, (ainakin ennenkuin alkaa kovasti henkilökohtaisuuksia heittää julkisesti ilmaan). Jalostustoimikunta on sitoutunut tehtävänsä 3 vuodeksi eli ensi vuonna aikamme käy umpeen :hello: ja uudet ihmiset ovat ruorissa. Kuka ottaa seuraavaksi vastuun briardien jalostuksen kehittämisestä? Hallitus ottaa vastaan virallisia esityksiä, mutta järjestetäänpä täällä foorumissakin toivomuksesta epävirallinen huutoäänestys! Nimiä?

Terveisin, Virpi
Avatar
Tuula Tanska
Viestit: 977
Liittynyt: 18.05.05 16:22
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuula Tanska »

No, jos nyt kuitenkin osallistuisi tähän keskusteluun, vaikka en tuosta jalostuksesta mitään ymmärräkään. :squirrel:

Itse olen käyttänyt kolmesta omistamastani briardista keskimmäisen luonnetestissä ja tulen todennäköisesti käyttämään myös tämän kolmannen, kunhan sillä ikä riittää ja jos saan aikaiseksi ilmoittaa. Nyt hiukan harmittaa, kun en sitä ensimmäistä käyttänyt, mutta se on myöhäistä. Silloin tuoreena koiranomistajana en ymmärtänyt, että sillä olisi ollut jotain merkitystä, kun tuota yksilöä ei huonojen lonkkien vuoksi kuitenkaan olisi jalostukseen voinut käyttää.

Onko luonnetestillä jotenkin huono maine? :roll: Obi sai mielestäni ainakin ihan oikeanlaisen tuloksen. Ei ehkä kaikilta osin niin 'hyvän' kuin olisin halunnut, mutta varmaankin oikeaan osuneen. Käytin Obin luonnetestissä aika vanhana (lähes 5 vuotta). Olisin käyttänyt aikaisemminkin, mutta odottelin, että yhdistys olisi järjestänyt luonnetestin. Sinne olisi ollut jotenkin mukavampi mennä ja helpompi päästäkin. Mutta eipä innokkaita järjestäjiä sitten ilmaantunut ja kun Obia oli kuitenkin käytetty jalostukseen, vein sen sitten luonnetestiin, jotta mahdollisten pentujen ottajilla olisi ollut tietoa isän luonteesta. No pentuja ei tullut ja hyvä niin (ei ehkä niinkään luonteen vuoksi).

Siis yhtenä ehdotuksenani olisi, että yhdistys järjestäisi luonnetestin ainakin kerran vuodessa.

Sitten tietysti luonteen testaamisen tärkeyttä tulisi korostaa myös muiden kuin jalostukseen käytettävien yksilöiden. Sillä eihän se mihinkään riitä, että vain jalostusyksilöt testataan. Niitä on kuitenkin niin vähän. Tähän tulisi kaikkien panostaa, myös kasvattajien, joiden on tietysti vaikea pakottaa kasvattiensa omistajia mihinkään, mutta ainakin kannattaa kannustaa ja auttaa kaikin tavoin.

Laitan tähän keskusteltavaksi myös ehdotuksen, joka varmasti taas jakaa porukat, mutta otan sen riskin. Muotovalionarvosääntöjä tuossa vasta helpotettiin, mutta entä jos kuitenkin otettaisiin muotovalionarvon vaihtoehtoiseksi vaatimukseksi se hyväksytty luonnetesti. Saataisiinko sillä useampi koira luonnetestattua? Menisikö siinä briardin maine palveluskoirana? Seikkoja. joita kannattaa miettiä.

Ja teimmepä mitä tahansa, niitä luonteensa puolesta 'huonoimpia' yksilöitä tuskin saadaan luonnetestatuiksi. Siispä auttaisiko luonneasioista tehty kysely vähän tuon terveyskyselyn tapaan, mutta koirakohtainen ja yksilöidympi. Ja jotta siitä olisi hyötyä jalostuksessa, niin mielellään myös koirat nimellä mainiten. Kuitenkin niin, ettei koirakohtaisia tietoja julkistettaisi.

Ja sitä terveyttä ja ulkomuotoa ei kuitenkaan tule unohtaa. :wink:
Tuula, Tuuli & Tyyni
Sanna Norhio
Viestit: 31
Liittynyt: 18.05.05 16:23
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Sanna Norhio »

Onko A- ja B-listan nimitykset parhaita mahdollisia, entäpä jos puhuisimme "listasta, jossa yhdistyksen jalostuskriteerit täyttyvät" ja "listasta, jossa yhdistyksen jalostuskriteerit täyttyvät ja vanhemmilla on luonteesta näyttöä".
:thumb:

Nimenomaan tämä olisi mielestäni rodussamme riittävää. Kuten todettu luonnetesti ei ole mitenkään hankala homma käydä läpi ja siihen tulisi rohkaista. Itsekin olen ainoan briardini testauttanut ja mikäli sille jälkeläisiä olisi tullut, olisin ylpeänä esitellyt sen hienoja ja varsin todenmukaisia luonnetestituloksia (paitsi sitä kahta plussaa, joka tarkoittaa laukauskokemuutta ja se meneekin sitten ohjaajan piikkiin... :saint: )

Tällöin se, että on ulkomuodon lisäksi luonteesta ja muustakin terveydestä näyttöä, toimii positiivisessa sävyssä A- ja B-listausten sijaan. Semantiikalla on siis merkitystä positiivisten/negatiivisten mielikuvien synnyssä, mikä kai oli koko tämän keskustelun pointti kun Tapio sen aloitti.
Nina Pakkanen
Viestit: 77
Liittynyt: 19.05.05 08:19
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Kirkkonummi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nina Pakkanen »

Hyvä Tuula :thumb: - olen samoilla linjoilla kanssasi + myöksin ihan oikeasti myös jalostustoimikunnan kanssa osittain: uskon vahvasti että olette oikealla reitillä (kannatan PEVISA uudistusta jne)- vaikka en myös mitään ymmärräkään, kunhan ihmettelen täällä "ääneen"...mutta edelleen....
A ja B jaottelu on mielestäni edelleen hämäävä ja keinotekoinen, koska en vieläkään ymmärrä miten se kertoo enemmän rodun luonteesta kuin tiedossa olevat luonnetesti ja koe & näyttelytulokset? Omassa mielessä on vain huoli jaottelusta ja sen leimaavuudesta:

Jos pentu ostetaan B pentueesta niin tuleeko sellainen kuva että k.o. pentu on "ei"- käytettävä ja näin jää kouluttamatta, tms. joka varmasti aiheuttaa virhekäyttäytymistä näinkin pirtsakassa rodussa, tällöin virhekäytös ei välttämättä ole perimästä kiinni?
-Eddie on tällainen tapaus ja en ole huolissani sen luonteesta pätkääkään(sillä enhän ole tiennyt että se on B-luokan briardi) ja hullunlailla yritän sitä jopa saada käyttötulos valmiuteen, vaikkakin oma tie briardimielen ymmärrykseen onkin vasta alkutaipaleella :shock: -jopa olen menossa luonnetestiinkin sen kera ihan mielenkiinnosta keväällä. (näihin on muuten vaikea mahtua, kun ovat yleensä jonkun rotujärjestön järkkäämiä joinne etusija on k.o. rodulla joten Tuulan ehdotusta kannatetaan!)
Eli onko tälläisella jalostusporkkanalla ne vaarakohdatkin?

Toinen asia on että tokihan kaikki me joilla on nuori koira ja kaikki on alussa: meillä tähän A/B lajitteluunon on helppo reagoida. Entäs ne mukavat "vanhemmat" koirat jotka eivät ole luonnetestattuja, ovat kivoja ja hauskoja, kauniita ja terveitä haukkuja ja haluavat tehdä söpöjä pentuja? - jos vie yli 5 v koiraa luonnetestiin se ei aina kerro enää kaikkea sen luonteesta, se saattaa olla jopa niin hyvin koulutettu että ei halua reagoida mihinkään eikä näin pääse luonnetestistä läpi....vaikka muuten se onkin oikeasti hyväluonteinen - näin jälkeläiset pääsevät B listalle ja ne on leimattu aran/agressiivisen tai muun luonneseikan takia, mistä ei oikeasti ole edes kyse?

Entäs ne A listan pennut, voidaanko taata että ne ovat ovat priimaa luonteeltaan koska emä ja isäkin on luonnetestattuja tai ne ovat saaneet koultustunnuksen? - mitäs sitten jos näiden jälkeläiset ovatkin arkoja, agressiivisia tms. ?

Näitä kyselen vain ihan sillä kun en asiasta tiedä? - mutta haluaisin tietää että onko asiaa katsottu tarpeaksi monelta kannalta ja kun nyt satun olemaan ihastunut rotuunkin juurikin tämän oman B yksilön kanssa eläessä ja haluaisin rodulle jatkossa vain ja ainoastaan kaikkea ihanaa ja kaunista :hug:
Miia Lampinen
Viestit: 6
Liittynyt: 05.07.05 18:38
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Miia Lampinen »

Minä olen aivan samaa mieltä kuin Sanna Norhio tuossa ylempänä. Eli A-ja B-listan sijaan kannattaisi käyttää Virpin esittämiä pidempiä sanallisia listojen nimiä. Silloin vältyttäisiin vaikutelmalta, että toiset pentueet kuuluvat parhaaseen A-ryhmään ja toiset ovat jotenkin huonompia.

Eipä tässä sitten taas tämän kummempia... Jään edelleen odottamaan omaa pentua :cool:
Nina Pakkanen
Viestit: 77
Liittynyt: 19.05.05 08:19
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Kirkkonummi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nina Pakkanen »

Peesaan Miraa kanssa - pikalukutaitoinen ja ymmärrysongelmainen ei huomannutkaan tuota Virpin ehdotusta. Se on mun mielestä hyvä - edellä onkin tullut se pointsi selitettyä piiiitkästiiiii..... :lol:
Vastaa Viestiin