Sivu 1/2

väreistä

Lähetetty: 06.12.08 00:19
Kirjoittaja Riitta Rautio
poimittu chaccado foorumista...aih aih kun toivoisin muutamaa charbonne-väristäkin vähän niinkuin sukulahjana joukkoon.

briardin väreistä charbonne on nollaava virhe...kuinka kasvattaja joka haluaa kasvattaa fawn värisiä briardeja toivoo rotumääritelmässä olevia hylkääviä piirteitä omiin kavatteihinsa....???

Lähetetty: 06.12.08 09:09
Kirjoittaja Minna Saarimaa
Kyllä hiilenväriä (ransk. charbonne) saa olla, mutta ei liikaa.
Virheet: Musta, jossa liikaa ruosteenväriä. Ei riittävän lämmin fawnväri, valkoinen läiskä rinnassa. Liika hiilenväri muodostaen lähes manttelin. Hyvin vaalea tai haalistunut fawnväri.

Hylkäävät virheet: Valkoinen väri, kastanjan tai mahonginruskea, kaksivärisyys, valkoinen piirto, valkoisia karvoja varpaiden kärjissä. Fawnväri, jossa hiilenväri muodostaa manttelin. Liian vaalea väri.

Lähetetty: 06.12.08 16:37
Kirjoittaja Jaana Tuhkanen
Hoh-hoijaa Riitta, hanki elämä!

Jokainen kasvattajahan voi toivoa koiriinsa juuri niitä ominaisuuksia joita pitää tärkeänä ja joista tykkää. Oli ne sitten NÄYTTELYISSÄ hylkääviä ominaisuuksia tai ei.

Kyllä koirassa on muutakin kuin ulkomuoto ja väri! Tai ainekin pitäisi...

Hauskojahan nämä charbonneet vain ovat :lol:
Henk.koht. olen sitä mieltä, että mitä enemmän kaksivärinen (esimerkkeinä mainittakoon vaikka Jimi ja Topi), sitä parempi.

En minäkään ymmärrä kasvattajaa, joka viisveisaa briardin käyttöominaisuuksista..

t.Jaana

Lähetetty: 06.12.08 18:07
Kirjoittaja Timo Leppäkorpi
Näinhän se on...

...toiset painotavat charboneeta ja toiset dysplasiaa...
...toiset ymmärtävät mitä tekevät ja toiset taas eivät...

elämä on :unreallol:

Lähetetty: 06.12.08 20:35
Kirjoittaja Tuula Dunder
Hyvät briard-ihmiset, jos yhteisellä keskustelupalstalla avataan joku keskusteluaihe, niin miksi ihmeessä haluamme heti hyökätä karvat pystyssä :sad: emmekö todellakaan kykene kommentoimaan ja vastaamaan asioihin muuhun sävyyn. Enkä kyllä halua uskoa yhdenkään kasvattajan haluavan petueisiinsa lonkkavikaisia koiria, vaan pyrkivän kasvattamaan mahdollisimman rotumääritelmän mukaisia briardeja :smile:

Lähetetty: 06.12.08 21:42
Kirjoittaja Ulla-Maj Leppäkorpi
On totta, että briardin rotumääritelmässä ei ole eksplisiittisiä mainintoja terveydestä kuten dysplasiasta, mutta kylläkin väreistä ja muusta ulkomuotoon liittyvistä yksityiskohdista. Tämä ei kylläkään tee asiaa vähäarvoisemmaksi. Kysymys on minun nähdäkseni priorisoinneista. Nyt Riitta on katsonut asiakseen arvostella kovin lyhytnäköisesti värin perusteella kasvattajaa. Ja väittäisin tietämättä lainkaan fawnvärin periytyvyydestä. Tuula puolestaan katsoo, että Riitta voi arvostella kasvattajaa väreistä, mutta kukaan ei saisi arvostella Riittaa hänen priorisoinneistaan eli lähinnä ulkonäöstä ainoana kriteerinä ja tietämättä, että ehkä jollakin charbonneella haetaan jotain pidemmällä tähtäimellä. (Suosittelen hiekkalaatikon ulkopuolisia leikkejä tästä syystä). Koira on muutakin kuin ilmiasunsa. Itse sairaan mutta ilmiasultaan kauniin koiran omistajana en ymmärrä tätä keskustelua. Jos saisin valita, toivoisin Pepen (Cartier Monzerat Hoffa) olevan terve, vaikka sitten olisikin rumempi! Ihan vain koiran oman hyvinvoinnin vuoksi! :roll:

Lähetetty: 07.12.08 12:32
Kirjoittaja Tuula Dunder
NO HÄTÄ :grin: Eihän tässä nyt sentään olla pyrkimässä sinne hiekkalaatikkoon tekemään "kakkuja". Reilut 20vuotta on jo ymmärretty pysyä ulkopuolella ja samoin edetään edelleen, joten kaikki hyvin :smile:

Lähetetty: 07.12.08 13:33
Kirjoittaja Timo Leppäkorpi
Tuula Dunder kirjoitti:Enkä kyllä halua uskoa yhdenkään kasvattajan haluavan petueisiinsa lonkkavikaisia koiria, vaan pyrkivän kasvattamaan mahdollisimman rotumääritelmän mukaisia briardeja :smile:
En minäkään sitä haluaisi uskoa, mutta usko horjuu, kun silmäilee vaikkapa vain pentutehtailuun käytettävien eläinten terveystietoja ja varsinkin jälkeläisten terveystilastoja.
Tämä nyt meni vähän kauaksi charbonneesta, mutta ainahan tässä tahtoo näin käydä...

Lähetetty: 07.12.08 20:53
Kirjoittaja Ulla-Maj Leppäkorpi
"Eihän tässä nyt sentään olla pyrkimässä sinne hiekkalaatikkoon tekemään "kakkuja"."
Tuula hyvä: Käsitit ihan väärin! Päinvastoin sinun ja Riitan kannattaisi nimenomaan pyrkiä juuri mainitsemaasi, jolloin asiassa saattaisi avautua teille muitakin ulottuvuuksia kuin se rotumääritelmään tiiraaminen näyttelykehänlaidalta.

Tuula puolustelee myös kovasti keskustelun avausta. En usko, että Riitta ryhtyi osoittelemaan sormellaan suuresta rakkaudestaan ja huolestaan briardin fawnväristä. Kyllä keskustelun avaajan kannustimet ovat ihan henkilökohtaisella tasolla ja jopa niin että Riitta perusti väitteensä ihan virheelliseen tietoon kuten Minniksen rotumääritelmälainauksista voi jokainen päätellä.

Tekisi mieli siteerata Jaanan aloitusta, mutta en tee sitä! :mrgreen:

Lähetetty: 08.12.08 14:03
Kirjoittaja Riitta Rautio
Jaanalle:
Elämä on...Briard on rotukoira, jolla on rotumääritelmä...jos ei halua käyttää rotumääritelmää kasvatustyön pohjana on olemassa sekarotuisia -> ei tarvitse piitata kaksivärisyydestä eikä ulkomuodosta eikä mistään muistakaan rotuominaisuuksista.
Ei piittaa käyttöominaisuuksista???...jokaisella koiralla kirsu jota käytetään haistelemiseen on sitten remmin toisen pään asia mitä haluaa koiran kanssa harrastaa...
Ulla-Maj:lle
En halua arvostella ketään enkä tunkea kenenkään hiekkalaatikolle...kysymys kuului kuinka kasvattaja joka haluaa kasvattaaa fawn värisiä briardeja toivoo pentuihinsa charbonn väritystä mikä ei ole toivottava väri...vaikka koirat sinänsä olisivatkin kuinka hauskoja tahansa ...kysymykseen voi toki muutkin kasvattajat vastata lause vaan osui silmään kyseisestä foorumista...
Ja mistä sinä Ulla-Maj tiedät kokemukseni/tietoni... rotujen/värien perinnöllisyydestä?
Timolle:
...toiset painottavat dysplasiaaa???
Olen 22vuotta (vuodesta 1986) omistanut 6 kpl briardia joista ei harmikseni kyllä ole ollut tervelonkkaisia kuin yksi... tällä hetkellä 11 vuotta vanha Jussi..joten en todellakaan tiedä mitä eroa on elää terve/sairaslonkkaisen brierdin kanssa...lonkkavikaisetkin briardini ovat saaneet elää 12 vuotiaksi ilman lääkityksiä...siis terveinä...tälläkin hetkellä perheessä asustaa kaksi briardia lonkiltaan sairas (6vuotta) ja lonkiltaan terve (11 vuotta ) eikä eroa ulkoisesti huomaa..enkä usko, että kukaan toivoo koirans olevan sairas lonkiltaan tai muutenkaan...
Mitä tulee pentutehtailuun sitä ei onneksi ole havaittavissa briardeissa...vai onko se jäänyt huomioimatta...minusta kun pentutehtailu tarkoittaa saman yhditelmän käyttämistä vuodesta toiseen ajattelematta seurauksia....tämmöinen kasvatustyö on onneksi loppunut....
Lopuksi:
Frelonoir briardeja ei ole syntynyt liki 15 vuoteen eikä synny tulevaisuudessakaan joten voitte tehdä rauhassa hiekkakakkujanne omalla hiekkalaatikollanne...yhdessä briard rodun parhaaksi.

Lähetetty: 08.12.08 15:58
Kirjoittaja Maiju Kautto
"Kauneus on katsojan silmässä" ... niinhän sitä sanotaan. Charbonne -sävy ei ehkä ole SE toivotuin väri rotumääritelmän mukaan, mutta ei se suinkaan tosiaan nollaava virhe ole (kuten jo tässä ketjussa monesti on tuotu esille). Charbonne -sävyinen briardi voi menestyä jopa näyttelyissä, jos yksilö on muuten erinomainen rotunsa edustaja

Fawninen briardien jalostuksen kannalta charbonne väri on kuitenkin erittäin tärkeä. Lämmintä fawn väriä on vaikea jalostaa. Väri tuppaa haalistumaan sukupolvien myötä vaaleaksi, vaikka taustalla olisikin ns. hyvän värisiä fawneja.
Tässä asiassa charbonne-sävyiset koirat (joilla fawn perussävy on punertava) tarjoavat jalostuksellista apua. Juuri charbonne koirien jalkeläiset useimmiten ovat niitä kauniin lämpimän sävyn omaavia koiria. Charbonne -ominaisuus pompsahtaa useimmiten sukupolvien yli, joten joihinkin pentueisiin niitä tupsahtaa "sukulahjana". Useimmiten ominaisuus tulee kasvattajalle yllätyksenä, mutta tässä kyseisessä tapauksessa kasvattaja osaa sitä odottaa/toivoa tuntiessaan pentujen vanhempien sukutaulut läpikotaisin.

Toisaalta kovinkaan pitkälle sukutauluihin ei tarvitse tässä tapauksessa mennä, sillä pentueen isän puolelta (allekirjoittaneen oma kasvatti) löytyy heti edellisessä polvessa charbonne koira. Niin ... tosiaan itse VALITSIN omalle pentueelleni isäksi vahvasti charbonne -värityksellä varustetun koiran. Talismanik de la Chaume du Bois Dieu on muun muassa Ranskan ja Luxemburgin valio sekä Ranskan selectionné, lisäksi sijoittunut RYP ja BIS-kehissä korkealle (mikä on Ranskassa harvinaista).

Uskon, että Ulla-Maj viittasi juuri tähän asiaan vihjatessaan Riitta Raution tietämyksen puutteesta fawn värin periytyvyydestä. Ulla-Maj tämän asian tietää, mutta viestiketjun aloittaja ilmeisen selvästi ei :roll:

Sen lisäksi, että tunnustan charbonne -sävyn tärkeyden fawnin briardin jalostuksessa, itse myös pidän tästä sävystä valtavasti. Ja koska nyt kuitenkin liikutaan rotumääritelmän sisällä, niin sallittakoon se meille charbonne -faneille.

-Maiju

ps. Tokihan Riitta muistat, että myös oman koirasi taustalla on hyvin näyttelyissä menestynyt charbonne sävyinen koira...

Lähetetty: 08.12.08 20:02
Kirjoittaja Timo Leppäkorpi
Riitta Rautio kirjoitti: Timolle:
...toiset painottavat dysplasiaaa???
Olen 22vuotta (vuodesta 1986) omistanut 6 kpl briardia joista ei harmikseni kyllä ole ollut tervelonkkaisia kuin yksi... tällä hetkellä 11 vuotta vanha Jussi..joten en todellakaan tiedä mitä eroa on elää terve/sairaslonkkaisen brierdin kanssa...lonkkavikaisetkin briardini ovat saaneet elää 12 vuotiaksi ilman lääkityksiä...siis terveinä...tälläkin hetkellä perheessä asustaa kaksi briardia lonkiltaan sairas (6vuotta) ja lonkiltaan terve (11 vuotta ) eikä eroa ulkoisesti huomaa..enkä usko, että kukaan toivoo koirans olevan sairas lonkiltaan tai muutenkaan...
Tuota, tuota... sinä sanoit tuon, en minä. Miten Sinun koiriesi sairaudet ylipäätään liittyvät tähän topic'iin, tai erityisesti minuun? Olenko kirjoituksessani sanallaakaan viitannut Sinuun tai Sinun koiriisi?
Kirjoitukseni oli puhtaasi hypoteettinen, jossa viitattiin yhteen yleisimmistä sairauksista rodussamme, sekä siihen ,että toiset ymmärtävät esimerkiksi värien perinnöllisyyden lainalaisuuksista ja toiset eivät.
Toisaalta olen aidosti huolissani siitä, että yhdistyksessämme on kasvattaja, joka ei vielä 22 vuoden jälkeenkään ole perillä rotumääritelmästä. :shock:

Lähetetty: 08.12.08 20:47
Kirjoittaja Ulla-Maj Leppäkorpi
Riitta Rautio kirjoitti:Ulla-Maj:lle
En halua arvostella ketään enkä tunkea kenenkään hiekkalaatikolle...kysymys kuului kuinka kasvattaja joka haluaa kasvattaaa fawn värisiä briardeja toivoo pentuihinsa charbonn väritystä mikä ei ole toivottava väri...vaikka koirat sinänsä olisivatkin kuinka hauskoja tahansa ...kysymykseen voi toki muutkin kasvattajat vastata lause vaan osui silmään kyseisestä foorumista....
Et halua arvostella??? Kuten sanoin, en usko, että olet aidosti huolissasi briardin fawnväristä, vaan kysymys on jostain ihan muusta. Tuota sinun "aitoa huolta" tuskin kukaan ottaa vakavasti. Keskustelu olisi avattu yleisemmällä tasolla, mikäli näin olisi asian laita. Tai olisit vaikkapa kysynyt asiaa sitten suoraan kasvattajalta jossain muualla kuin foorumilla. Nyt olemme ajatuneet tällaiseen ei-juupas -väittelyyn. Odotan mielenkiinnolla josko joskus jossain kirjoituksessasi kantaisit ihan aitoa huolta jostain todella merkittävästä asiasta, vaikkapa rotuumme ja koiranjalostukseen liittyvistä uhkakuvista (vrt. esimerkiksi JTO ja sen toteuttaminen laaja-alaisesti). Tähän mennessä olet keskittynyt ilmiasuun ja ulkomuotoseikkoihin. :roll:
Riitta Rautio kirjoitti:Ja mistä sinä Ulla-Maj tiedät kokemukseni/tietoni... rotujen/värien perinnöllisyydestä?
Jestas! Jo sinun avauksesta voivat kaikki päätellä tuon! :mrgreen:
Kyllä kuule Riitta sinun nimenomaan kannattaisi hakeutua muille hiekkalaatikoille. Aina ihminen voi oppia, jos haluaa...

PS. Ovatko muutkin virheeksi/viaksi kokemasi asiat "hauskoja"??? Siinä tapauksesi ajatuksenjuoksusi on perin omituinen ... :fight:

Lähetetty: 08.12.08 23:59
Kirjoittaja Jaana Tuhkanen
Riitalle:

*kurn kurn* Mikä täällä oikein kurnuttaa? Ah, no se taitaa olla tuo suuren suuri sammakko, jonka päästit juuri suustasi :mrgreen:

Ihmetyttää suuresti, kuinka käyttökoirarodun kasvattaja voi olla noin autuaan tietämätön ja välinpitämätön koiran käyttöominaisuuksista ja niiden periytyvyydestä?? :shock:
Miten voit kuvitella, että kyse on vain siitä hihnan toisesta päästä??

Jos ei halua kasvatuksessa ottaa huomioon kuin ulkomuodolliset seikat, niin sitten voisi kasvattaa vaikka Maltankoiria -> ei tarvitse piitata käyttöominaisuuksista, voi ihan rauhassa keskittyä vaikka siihen yksivärisyyteen ja ulkomuotoon.

Surullista :pissoff:

Mitä tulee kommenttiisi .
"Briard on rotukoira, jolla on rotumääritelmä...jos ei halua käyttää rotumääritelmää kasvatustyön pohjana on olemassa sekarotuisia "
Ymmärtäisin jos olisit tätä mieltä MINUN kasvatustyöstäni :wink: , mutta että Virpin, jolla on NIIIIN kauniit ulkomaita myöten tunnustusta saaneet kantakoirat :roll:

Mut mites se menikään? Säälin saa ilmaiseksi, mutta kateus on ansaittava.

Lähetetty: 09.12.08 11:14
Kirjoittaja Riitta Rautio
Ei...ei ole huolta fawn väristä eikä mistään muustakaan mitä tämän maan kasvattajat tekevät briard rodulle.

Jokainen tähänkin ketjuun osallistuva/lukeva voisi mennä itseensä ja miettiä mitä todellakin tietää "haalistusväreistä" ja näiden yksilöiden käyttämisestä jalostukseen.

En kyseenalaista kenenkään koirien menestystä koti-ja ulkomailla eikä minulla todellakaan ole syytä olla kenellekään kade...kukin harrastaa koirinensa mita haluaa ja taitaa...jos koiralta/omistajalta löytyy siihen resursseja.

Surettaa tämän foorumin käyttäjien linja...vaikka tarkoituksena on avata keskustelua...alkaa sättiminen...vaikka myönnänkin, että keskustelun olisi voinut avata toisinkin...lause vaan osui silmään kyseisellä foorumilla...anteeksi jos olen aiheuttanut pahaa mieltä.

Toivon, ettei minua tituleerata tällä foorumilla briard rodun kasvattajaksi...viimeisestä pentueesta on todellakin liki 15 vuotta ja pentueitakin oli kokonaista kaksi...onneksi on ymmärystä pysyä pois vastakin.

Toivottavasti tämä keskustelu jatkuu asialinjalla...tietenkin jos joku kokee suurta mielihyvää sättimisestäni sekä koiratietämykseni arvioinnista...niin jatkakaa siinä tapauksessa vaan samoilla linjoilla.