Sivu 1/1

Muotovaliosäännöt

ViestiLähetetty: 19.12.08 13:00
Kirjoittaja Minna Uusitalo
Kovasti tuntuu olevan 'tapetilla' eri rotujärjestöissä muotovalionarvo säännöt. Briardeilla on voimassa seuraava sääntö:

Briardi*
FIN MVA
Koulutustunnus 1-luokassa palveluskoirakokeesta tai hyväksytty pelastuskoira (IPOR -A) koe. (Valt. 23.11.2003)
(ja tietysti ne kolme serttiä..oma huom.)

Kysymykseni kuuluu - luetaanko koulutustunnus FH1 muotovalionarvoon oikeuttavaksi tulokseksi?
Joillain roduilla se luetaan mutta silloin se on erikseen mainittu valionarvosäännössä (esim. dobbereilla).

Pohdiskelee,
Minna

ViestiLähetetty: 19.12.08 14:54
Kirjoittaja Tiina Järveläinen
http://www.palveluskoiraliitto.fi/pdf/kv_saanto.pdf

Tässä toisessa pk-liiton "raamatussahan" on FH-kokeen säännöt ja otsikkona siinä ainakin on "Palveluskoirakokeiden säännöt ja lajiohjeet", joten kyllähän FH-koekin palveluskoirakoe on. Ja jos kerta I-luokasta koulutustunnus riittää niin eikös FH1 pitäisi silloin olla riittävä vai?

Mitään virallista tietoa minulla ei kyllä asiasta ole, mutta on se kyllä melkoinen homma jos ei FH1 koulari riitä ja JK1 koulari vastaavasti riittää.

Tarteeko doppereilla olla I- vai II-luokan koulari MVA arvoon? Jos II-luokan, olisi järkevää, että FH1 rinnastettaisiin II-luokan koulutustunnukseen (FH:ssa muista poiketen luokkia vain kaksi) ja siksi mainittaisiin erikseen vaikka koulutustunnus onkin "vain" FH1 eikä FH2, joka voitaisiin rinnasta voittajaluokkaan.

ViestiLähetetty: 19.12.08 15:20
Kirjoittaja Minna Saarimaa
Tuosta FH-asiasta oli aika vasta PK-foorumissa keskustelu. Lopputulemana oli, että FH kuuluu palveluskoiralajeihin. Dobermanneilla se on muotovalionarvosäännöissä erikseen mainittu, sillä FH:ssa ja IPO:ssa heillä riittää 1-luokan tulos, muista lajeista pitää olla 2-luokan tulos.

ViestiLähetetty: 19.12.08 15:23
Kirjoittaja Virpi Leskinen
Keskustelua muissa roduissa on herättänyt lähinnä se, että FH-kokeeseen ei kuulu tottisosuutta ampumisineen, eikä haluta tukea paukkuarkojen koirien muotovalioitumista. FH-koe on hyvin vaativa laji, joka mittaa laaja-alaisesti koiran työskentelyominaisuuksia. Meidän rodussa hyväksyisin ehdottomasti FH:n valionarvovaatimuksiin, ellei näin jo ole. Jos FH-koularin saavuttaa, on kyllä mva-lärpäkkeenkin ansainnut.

-Virpi ja paimentytöt

ViestiLähetetty: 19.12.08 16:29
Kirjoittaja Minna Uusitalo
Juu, näinpä onkin eli dobbereilla muotovalioon pitää olla kansallisista lajeista 2-luokan koulari ja kv-lajeista (IPO, FH) riittää 1-luokan koulari.

Tuota samaa pohtivat pitkin syksyä myös hoffistit pitkässä keskustelussaan omalla foorumillaan. Heillä ei tuntunut syntyvän yksimielisyyttä siitä esitetäänkö vastaavaa sääntömuutosta hoffien muotovalionarvoon. Siellä vaadittiin mm FH1:stä yli 90p ennenkuin olisi Mva:oon oikeuttava koulari...
Yhdelläkään suomalaisella hoffilla ei ole mistään KV-lajista koularia ja kaiketi tarkoituksena olisi nostaa KV-lajien statusta hoffiharrastajien joukossa.

Sinällään harmi että SPKL seurasi Keski-Euroopan esimerkkiä käyttäytymiskokeen osalta, josta jokunen vuosi sitten poistettiin ampuminen.
BH on 'esikoe' kaikkiin pk-lajeihin(myös FH kokeeseen) joten tuo laukausvarmuus tulis vanhoilla säännöillä testattua jo käyttäytymiskokeessa.

-minna u

ViestiLähetetty: 19.12.08 21:07
Kirjoittaja Ulla-Maj Leppäkorpi
Sinällään harmi että SPKL seurasi Keski-Euroopan esimerkkiä käyttäytymiskokeen osalta, josta jokunen vuosi sitten poistettiin ampuminen.
BH on 'esikoe' kaikkiin pk-lajeihin(myös FH kokeeseen) joten tuo laukausvarmuus tulis vanhoilla säännöillä testattua jo käyttäytymiskokeessa.


Samaa mieltä kuin Minna U. Jos BH paukkuineen olisi vielä voimassa, niin FH:lla MVA:ksi ihan ok minusta. Muuten en kyllä nostaisi samalle viivalle, vaikka FH1 varmaan onkin vaativa koe. Mut mielipiteitä on varmaan suuntaan, jos toiseen. :smile:

Joulurauhaa ja intoa treeneihin kaikille! Täällä seurataan lauhtuvia kelejä, joten eiköhän vielä joulujäljet tässä polkaista. Hmm...vaikka sundomilaiset aluksi luulikin, että etsin kadonneita koira, kun poljin muutama vuosi sitten jäljen jouluaattona...nyt ovat ehkä jo tottuneet kahjoihin harrastuuksiimme :weird: