Paimennuksesta kiinnostuneille

Keskustelua briardien hoidosta, kasvatuksesta, koulutuksesta, terveydestä jne.

Paimennuksesta kiinnostuneille

ViestiKirjoittaja Tiina Järveläinen » 10.02.09 23:00

Hei!

Viime kesänä Suomen Briard ry järjesti Sinikka Kumpusalmen Kuttukuu-tilalla paimennusviikonlopun briardeille, johon osallistuikin mukavasti maksimimäärä turreja. Sinikka piti kovasti briardien otteista, jopa niin, että piti briardia yhtenä kesän parhaista roduista. Sinikka yrittää kovasti tuoda paimennusta jokaiselle paimenkoirarodulle lähelle niin, että touhu on sekä koirille että lampaille reilua ja jokaisella paimenella, rotuun katsomatta, olisi mahdollisuus paimentaa mikäli koiran resurssit siihen hommaan taipuvat.

Liittyen tähän "monirotupaimennukseen" Sinikka järjestää ensi kesänä tilallaan Kuopion kupeessa farmikilpailun kaikenrotuisille koirille.

Kilpailu järjestetään USA:laisen kaikkien rotujen paimennusyhdistyksen säännöin, sen virallisena kilpailuna. Jokaisesta koirasta maksan AHBA:lle osallistumismaksua ja toimitan ko. koiran rekisterinumeron yhdistykselle kisan jälkeen, jolloin jos koira on osallistuessaan saavuttanut luokassaan vaaditut pisteet, se saa AHBA:n "virallisen" tittelin, eräänlaisen koulutustunnuksen.
Toki tämä titteli on meidän Kennelliittomme yms. silmissä epävirallinen, mutta niinhän ne ovat ASCA:t ja Paimennusyhdistyksenkin luokkasaavutukset.
Kisassa toimii tuomarina Linda Bell, USA, Texas.
Linda on kokenut kaikkien paimenkoirarotujen kouluttaja, kisaa itse omilla aussieillaan USA:n Top Tenissä, joten vaikka hänen rotunsa ei olisi omasi, on hänellä laajamittainen ja avarakatseinen kokemus niin tuomaroinnista kuin perustyöstä.
Jos haluat käydä tsekkaamassa hänen toimintaperiaatteitaan ja meriittejään,googlettele itsesi Winslide-kennelin sivuille.


Kisasääntöihin voivat englanninkielentaitoiset tutustua googlettamalla AHBA, All Herding Breeds Association.
Sieltä löytyvät niin kisasäännöt kuin muutakin kyseisestä puulaakista tarvittavaa tietoa.


Viikonlopun ohjelma on seuraava:


Perjantaina 24.7. on junnupäivä.
Silloin Linda arvostelee Junior Herding Dog-osion joka on tarkoitettu jo syttyneille ja hieman perusteita hallitseville nuorille koirille.


Lisäksi arvostellaan Herding Capasity Test, jossa sananmukaisesti Linda testaa koirien ominaisuuksia, tarkoitettu aivan vihreille yksilöille.Lauantaina 25.7. on vuorossa HRD I-luokka.
Sopii hyvin vaikkapa SPKY:n 1-luokan tasoisille, perusrataan tähtääville ja asiaan jo paneutuneille harrastajille ja aivan normaaleille farmikoirille. Kisasäännöissä painotetaan rauhallista yhteistyötä, kuljetuksia, hallittavuutta, rata tehdään työtä jäljitteleväksi ja lauma on vähintään 5 (meillä 8-10) lammasta.
Mahtavaa harjoitusta ja hyvin työnomaista toimintaa.
Ja meillä on helpot ja kiltit lampaat!
Mukaan mahtuu 30 koiraa.
Luokassa on tavarapalkinnot.


Sunnuntaina 26.7. ovat luokat HRD II ja HRD III.
Kisasäännöt vaikeutuvat SPKY:n II ja III luokan koirille sopiviksi sisältäen portteja, kuljetuksia, traileriin lastaamista, Maltan ristiä sun muuta. Odotettavissa mielenkiintoinen kokemus, hyvin erilainen kisamuoto.
II luokassa rahapalkintona 1.sija 100 e, 2.sija 70 e ja 3.sija 50 e.
III luokassa rahapalkintona 1.sija 200 e, 2.sija 100 e ja 3.sija 70 e.


Osallistumismaksut luokkiin ovat seuraavat:


Junior Herding dog 50 e
Herding Capasity Test 50 e
Luokat I-III 50 e.
Ilmoittautumismaksut maksetaan viikon sisällä ilmoittautumisesta tilille OP 539708-48924 ja maksutietoihin luokka ja koiran nimi, rotulyhenne.


Ilmottautumiset allekirjoittaneelle kuttukuu@luukku.com
Lisätiedot samasta osoitteesta tai
puhelimella numerosta 041 577 1400/Sinikka


Koska kysymyksessä on siis kaikkien rotujen kisa, toivon osallistujilta avarakatseisuutta ja hurttia huumorimieltä, mukana on vasta-alkajia ja huipputaitajia kuten viimekin vuonna.
Tämän kisamuodon tarkoitus ei ole toimia jäykkänä tottelevaisuuskisana vaan tutustua koiriin ja koiraihmisiin yli roturajojen, vaihdella mielipiteitä hyvässä hengessä.
Osallistujien pitänee myös hyväksyä, ettette tule kartanoon vaan ihan tavalliseen kotiin, tämä kisa on yhden naisen intohimo, joka laitetaan pystyyn monen ihmisen pyytettömällä voimainponnistuksella, ei siis mikään rotujen paremmuskisa tai työlinjaisten ja näyttelylinjaisten taistelutanner. Haluaisin itse nähdä kisamuodon kaikille puolueettomana maaperänä ja avoimena mahdollisuutena oppia uutta niin omasta kuin muidenkin koirista.
Kai sitä Suomessakin osataan ja voidaan edes joskus tehdä jotain sulassa sovussa, kyräilemättä:)
Kun näillä "eväillä" lähtee mukaan, viikonlopusta tulee taas taatusti mahtava ja hyvin erilainen paimennustapahtuma- vaikka siellä nyt muutama jäykkäniskakin sattuisi mukana olemaan:)


Majoituspaikkoja voi kysellä etukäteen joko meiltä tai Viitakosta, meille mahtuu aittoihin rajoitetusti, mutta asuntovaunuja ja telttoja voidaan ripoitella tontille enemmänkin.


Olutteltta, ruokailumahdollisuus ja kahvio löytyvät paikanpäältä koko viikonlopun ajan. Samoin grillaumahdollisuus löytyy.


Varikkokoiria mahtuu muutama mukaan jos halukkaita löytyy, viikonloppu on melkoinen voimainponnistus ja olisi mahtava saada talkoolaisia mukaan jotteivat omat ystävät ja sukulaiset joka vuosi nuutuisi näihin järjestelyihini:)


Mikäli koirapiireistänne löytyy innostuneita joiden sähköpostiosoitteita ei löydy listaltani, laittakaa ihmeessä viestiä eteenpäin.


Terveisin Sinikka Kuttukuusta


Vaikka ei paimennusta olisi harrastanutkaan niin jokaiselle innokkaalle sopiva olisi varmasti ainakin tuo Herding Capasity Test, jossa olisi siis mahdollisuutta testata koiran taipumusta hommaan.

Lisäksi jos kiinnostusta löytyy on Sinikalta tulossa kaikenrotuisten paimennuskirja, jossa on pikkulintujen mukaan mukana pari kuvaa myös viime kesäiseltä briardleiriltä. Lisätietoja kirjasta saa joko Sinikalta suoraan tai sitten minulta.

Lisäksi jos kiinnostusta löytyy on briardeilla mahdollisuus ensi kesänäkin paimentaa Kuttukuussa, innokkaat paimenet voivat ilmaista mielenkiintoaan minulle tiina.jarvelainen(AT)pp1.inet.fi
Avatar
Tiina Järveläinen
 
Viestit: 159
Liittynyt: 18.05.05 13:45
Paikkakunta: Keitele

Paluu Yleistä keskustelua

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron