Turkki selvänä -konsteja?

Keskustelua briardien hoidosta, kasvatuksesta, koulutuksesta, terveydestä jne.

Turkki selvänä -konsteja?

ViestiKirjoittaja Jonna Niinikangas » 17.04.09 17:37

Neuvokaa nyt aloittelijaa, kun Kii hyppii koko ajan hangessa ja turkki menee takkuun tuosta jatkuvasta kosteudesta tosi helposti. Aina ois varmaan helpompi estää noita suheroita, joten oisko jotain kemiallista ratkaisua?
Käy koiran harjalla läpi useammin ja kammalla vähän harvemmin koko turkki sitten auki. Suihkuttelen kampauksen yhteydessä vettä, koska ei sitä sähköistyvää turkkia muuten kampaa erkkikään. Siis mitä voisi lirauttaa suihkutusveteen, ettei menis niin helposti takkuun.
Toki tuo pennunturkin kasvu sekoittaa varmaan turkkia extrapaljon, mutta sitä suuremmalla syyllä.

Saisko siis niitä koottuja konsteja ja mieluusti myös taikakeinoja, jos joltain löytyy, kiitos! :)
Avatar
Jonna Niinikangas
 
Viestit: 28
Liittynyt: 04.07.08 23:46
Paikkakunta: Kolari

ViestiKirjoittaja Minna Uusitalo » 17.04.09 21:08

Hih, miten voi vanha partisharrastaja kysellä tämmöistä?? :mrgreen:
Mulla ei ole sulle 'kikkakolmosta' antaa...itse käytän RING 5 -sarjan 'coat clossing' kampausnestettä ja Hindes piikkiharjaa ja ns.villakoirakampaa.
Meillä koirat käydään läpi kerran viikossa, täysin läpi. Tämä helpottaa hommaa, ei ehdi tulla kamalia takkuja...

Muistan kyllä tuon vaiheen viimeksi Sallin kanssa...pentuvilla ja märät lumipallokelit... :ass:

Minna
Avatar
Minna Uusitalo
 
Viestit: 519
Liittynyt: 19.05.05 18:39
Paikkakunta: Sieppijärvi
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat: Brn Angelique 1989-2003
Brn Harmi de la Chaume du Bois Dieu 1992-2007
Brn Gi-Lady Velvet Moravia Campanella 1999-2013
Brn Lacrosse Teenahnoir 2004 -
Brn Zhamanen Jietna 2006-2010
Brn Boreabrie Shania 2011 -

ViestiKirjoittaja Sari Haarahiltunen » 18.04.09 08:14

Otan osaa :mrgreen: Meidän Figolla on ihan kaamea turkki joka on jatkuvasti takussa kun sen karvan laatu on jotenkin hmm.hankala.Siihen ei auta kun kammata ja harjata ,harjata ja kammata.Mulla ollu joskus tuota Minnan mainitsemaa ring 5 tuotetta ja sitten Velluksen harjausnestettä. Se on kai tämän ihanan rodun "varjopuoli" tuo turkki :wink: Mutta kyllä siitä selviää :sick:
Sari,Figo , Leo ja Saga
Sari Haarahiltunen
 
Viestit: 194
Liittynyt: 07.01.06 12:52
Paikkakunta: Ranua
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat: Boreabrie Rolling Stone " Nitro"
Tosselin Tieten Tahtoen " Saga"

ViestiKirjoittaja Jonna Niinikangas » 18.04.09 09:57

Meillä oli Viivillä (sillä edesmenneellä partiksella) jotain nestettä, jota suihkuteltiin turkkiin, ja siksi ajattelinkin, että mitä ihmettä se oikein oli? Tähän tilanteeseen verrattuna sen partiksen metrin mittaisen turkin hoito oli lastenleikkiä. Siksi epäilinkin, että tämä lumi+pentukarva tekee tästä nyt niin hankalaa. :wonder:
Ei tuo nyt mahdoton ole, mutta tietty, mitä vähemmän solmuuntuu koko turri sen parempi. Tätä pitäis varmaan kysellä jollain afgaanifoorumilla, siellä niillä täytyy olla taikakonsteja, eihän siitä voi muuten millään selvitä... :lol:
Avatar
Jonna Niinikangas
 
Viestit: 28
Liittynyt: 04.07.08 23:46
Paikkakunta: Kolari

ViestiKirjoittaja Tuula Tanska » 18.04.09 20:05

Kiillä on varmaan alkanut ensimmäinen pentukarvan vaihto niin kuin näillä meikäläisen penneleilläkin. Siinä vaiheessa se on paha. Saisi harjata ja kammata joka päivä, jos haluaisi pitää aivan takuttomana. Karvan laatu tietysti vaikuttaa turkin hoidon helppouteen. Jos on karkea karva ja melko vähän pohjavillaa, on hoito aika helppoa, eikä juuri takkuunnukaan. Minkkiöljy tai joku muukin öljy (itse olen käyttänyt mm. manteliöljyä) on hyvä, mutta pitää sitten muistaa pestä pois ennen näyttelyä. Suikutetaan tai hierotaan turkkiin ennen harjaamista ja kampaamista.
Tuula, Tuuli & Tyyni
Avatar
Tuula Tanska
 
Viestit: 970
Liittynyt: 18.05.05 16:22
Paikkakunta: Kouvola
Suomen Briard ry: jäsen

Hyvä hyvä!!!

ViestiKirjoittaja Jonna Niinikangas » 18.04.09 20:38

Joooo, manteliöljyä!

Sitten, kun vieraita tulee:
- Ihana tuoksu lehahtaa heti tästä ovelta! Onks teillä leivottu?
- Eikun se on toi briardi, joka tuoksuu.
- Siis ihanaa, tulee oikein vesi kielelle. Enpä oo briardeja ennen maistanutkaan, mitä niihin tulee?
- No, ainakin manteliöljyä...

:lol:
Avatar
Jonna Niinikangas
 
Viestit: 28
Liittynyt: 04.07.08 23:46
Paikkakunta: Kolari

ViestiKirjoittaja Hanna Koski » 18.04.09 23:33

15 vuotta tässä ollut noita karvaturkkeja enkä ole vielä IKINÄ käyttänyt mitään aineita, edes pennuilla tai nuorilla (paitsi shampoota pesussa). Meillä siis voi olla briard (myös Paavo) harjaamatta/kampaamatta 1-3 kk, eikä takkuja ole ihmeemmin kainaloita ja korvantaustoja toisinaan lukuunottamatta. Briardin turkin ei missään nimessä pitäisi olla se "haastavin osa" koiraa :grin: ... vaan normaalisti hoidettavissa.
"Säälin saa ilmaiseksi ... kateus on ansaittava"
Hanna Koski
 
Viestit: 96
Liittynyt: 10.05.07 07:33
Paikkakunta: Peipohja

ViestiKirjoittaja Minna Uusitalo » 19.04.09 10:10

^ Samaa mieltä. Eikä se sitä olekaan jos briardilla on hyvänlaatuinen turkki. Ja jos on heikompi laatu niin - ahkerampi emäntä... :wink:
Joskus on vaan niin 'ettei kaikkea saa samaan pakettiin' :neutral:

Edelleen otan minäkin vastaan 'kikkakolmosia' , vinkkejä hyvistä turkinhoitoaineista, kampausnesteistä jne. Ihan vaan hommaa helpottaakseen ja koiraa 'kaunistaakseen' ! :mrgreen:

Minna
Avatar
Minna Uusitalo
 
Viestit: 519
Liittynyt: 19.05.05 18:39
Paikkakunta: Sieppijärvi
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat: Brn Angelique 1989-2003
Brn Harmi de la Chaume du Bois Dieu 1992-2007
Brn Gi-Lady Velvet Moravia Campanella 1999-2013
Brn Lacrosse Teenahnoir 2004 -
Brn Zhamanen Jietna 2006-2010
Brn Boreabrie Shania 2011 -

ViestiKirjoittaja Tuula Tanska » 19.04.09 10:36

Korjattakoon nyt sen verran, että en minäkään noita öljyjä takkujen takia ole käyttänyt vaan hoitoaineena muutama päivä ennen näyttelypesua. Ei ole minullekaan vielä erityisen vaikeaturkkista yksilöä sattunut. Mutta öljyt kyllä helpottavat harjausta tai kampausta ja oletettavasti myös estävät takkuuntumista. Takkujen avausta helpottamaan taitaa olla myynnissä ihan oma ainekin.

Sen verran olen huomannut, että jos karvanlähtöaikaan viitsii harjata ja kammata useammin, selviää kerralla vähemmällä. Jos taas tekee harvemmin, saa käyttää vähän enemmän aikaa. Kokonaisajankäytössä ei sitten varmaankaan ole suurta eroa.

Tietysti jos haluaa selvitä vain sillä shampoolla, pitäisi varmaan pestä useammin, koska pesussa lähtee irtokarva helpommin ja turkki olisi suositeltavaa ja helpompaakin harjata ja kammata vain puhtaana. Mutta laiskana en ole kovin innokas näitä turrikoita pesemään, enkä kyllä harjaamaankaan. Ja sen ne ovat sitten näköisiäkin :wink:
Tuula, Tuuli & Tyyni
Avatar
Tuula Tanska
 
Viestit: 970
Liittynyt: 18.05.05 16:22
Paikkakunta: Kouvola
Suomen Briard ry: jäsen

ViestiKirjoittaja Minna Saarimaa » 19.04.09 10:51

Tallaista laiskaa kampaajaa auttaa helppojenkin turkkien kanssa se, etta pesee koiran, 'liottaa' sen runsaassa hoitoaineessa ja antaa kuivua itsekseen. Ne vahatkin - ehka enemmatkin - takut lahtee puhtaasta turkista helposti ja uusia tulee hitaammin.
Avatar
Minna Saarimaa
 
Viestit: 397
Liittynyt: 12.05.05 21:55
Paikkakunta: Oulunsalo
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat: .
brn Black Death Hulotte "Aino" 2015
brn Black Death Haloo "Haloo" 2015
brn Black Death Varis "Varis" 2009

ViestiKirjoittaja Jonna Niinikangas » 19.04.09 11:25

Tuo peseminen vois olla pop. Tätä koiraa ei nimittäin ole vielä koskaan pesty...

Vähän itseä hirvittää koiran ihon reagoiminen shampoopesuun. Meillä tuli vähän edellisen kanssa hilseilyongelmaa, kun pestiin ja näyttelyuran jälkeen ei sitten enää pestykään, varmaan oli huono shampoo, mutta silti.
Odottelen siis kurakelit ohi ja pesen tuon rakkilaisen. Noihin ongelmakohtiin vois olla joku öljy tai suihke ihan kiva. Ei tuo turkki niin pehmeä ole kuin partiksella, mutta ilmeisesti nyt sitten vähän haastavassa vaiheessa. Se kun takkuuntuu ihan jakauksen vierestä kyljistäkin, enkä minä nyt niin kovin laiska ole sitä hoitamaan. :pissoff:

Varsinkin päältä Kiillä on oikee karhee vuohenkarva. Toivotaan, että muuttuu koko turkki vastaavaksi. Mutta tuo 1-3 kk harjaamatta siisti on jo aika hyvä saavutus. Jehna! :smile:
Avatar
Jonna Niinikangas
 
Viestit: 28
Liittynyt: 04.07.08 23:46
Paikkakunta: Kolari

ViestiKirjoittaja Tiina Heino » 19.04.09 14:03

Tässä takkujen avausapuainevinkki : Bonacure Moisture Kick (hiuksille tarkoitettu kostetuttava hoitosuihke), sitä reilusti takkuun, anna vaikuttaa ja HELLÄVAROEN takku kammalla auki, polskiin on toiminut, briardit ei ole moista tarvinnut.

Jos muuten haluaa käyttää harjaukseen jotain nestettä, se kannattaa tehdä laadukkaasta hoito-aineesta, joka on laimennettu runsaalla vedellä, Pet Silk ja 1 All System-aineet toimii meillä, Polskiin...
** kaikilla on rahaa...mutta harvoilla hyvät koirat**
Avatar
Tiina Heino
 
Viestit: 133
Liittynyt: 04.07.05 07:56
Paikkakunta: Nakkila

ViestiKirjoittaja Karoliina Hulkko » 20.04.09 18:59

Minä olen hieman huono kyllä neuvomaan, mut voihan sitä aina jotain vinkkejä jakaa jotka itse on kokenut hyväksi tai muilta kuullut/nähnyt. :smile:

Jonnalle suosittelisin kyllä lämpimästä mm. sitä afgaanien palstaa, toinen on vanhaenglanninlammaskoira ja tiibetinterrierit - mikäli turkki pehmoiseksi vaihdon jälkeen jää. Sen pentuturkin vaihtumisenkans voi tuntua ihan tuskalta, mutta aika pian se on sitten ohi ja helpottaa. Muutoin sitten taas kyllä itse pysyttelisin niksien haussa karkeiden turkkien omistajien parissa, koska ihan selkeästi erit ohjeet on erin laatuisille turkeille.

Laralla oli ihan kamala pentuturkki kun se rupesi vaihtumaan, ja sitä olisi kyllä saanut kammata 24/7 eikä se auki pysynyt. Sitten se helpotti kun se turkki oli vaan vaihtunut, sitä ennen kikkakolmoset ei toiminut. Sama oli mm. yhden ystäväni tibbellä - 24/7 harjaamista, kampaamista ja omistaja repi jo hiuksiaan päästä, mutta niimpä se loppui kun turkki vaihtui.

Kampausnesteeksi meillä käy ihan vesi ja välillä tulee laitettua hoitoainettakin sekaan. Nuo Tiinan mainitsemat merkit on hyviä ja ainakin #1 All Systemiltä löytyykin laaja valikoima.
Lisäksi minä olen kokeillut esim. Espreetä, joka sopii meijän Laralle ihan loistavasti. Molemmille lisäksi käyttänyt ihan ihmisille tarkotettua monivitaminoitua Adrew Collingen shampoota - Complete Moisture Boost. Espreen shampoota ei muista, koska sitä ei ainakaan enää terrieri.netin kaupassa myytävissä laisinkaan.
Minkkiöljy myös meillä ollut käytössä ja hyvin on toiminut.
Laser Litesiltä joskus ostin myös kampausnesteen ja Lanolin Conditionerin laimensin kampausnesteeksi. Nämä jälkimmäiset toimi myöskin hyvin, mutta kyllä ehdoton ykkönen on ollut tuo AC.

Takkujen selvitykseen ihan loistokammaksi on huomattu tämä takunselvittäjä: http://terrieri.net/index.php?main_page=product_info&products_id=1711

Lisäksi meillä sitten ihan ylläpito kampana ja harjana on tämmöiset: Kuva
Kuva

Jonna: Tuosta pesemistä vielä, että voithan valita siihen jonkin hellävaraisen shampoon aluksi, jos tuntuu että itseä hirvittää. Niitä on koirillekin markkinoilla aika kasapäin jo. Kokeilemalla aina selviää, ja jos näyttää ettei koira reagoi mitenkään shampoisiin ym niin sitten vain ihan "perus" tavarat käyttöön. :smile:
Avatar
Karoliina Hulkko
 
Viestit: 717
Liittynyt: 18.05.05 16:07
Paikkakunta: Kempele

ViestiKirjoittaja Tarja Väisänen » 21.04.09 08:09

Itselläni on kaiketi ollut onni saada omistaa turkinhoidoltaan suorastaan naurettavan helppohoitoiset briardit kun ei ole juurikaan tarvinnut takkujen kanssa taistella.

Näillä välineillä ja keinoilla omien koirieni turkit pysyvät takuttomina.

Pesen koirani aina tarvittaessa, kun likaavat itsensä tai turkki alkaa olla nuhjuinen. Välillää saattaa mennä kuukausia ettei pesua tarvita ja välillä saattaa joutua pesemään useinkin. Käytän pesussa aivan tavallisia ihmisten shampoita, mietoja tuoksultaan kylläkin. Linna-shampoohan pesee jopa ilman kyyneleitäkin :smile: Hoitoaineenakin käytän samoja kuin itselläni eli siis myös mietoja, usein täysin hajustamattomia ja poispestäviä. Mitään suihkeita ja käsittelyaineita en koskaan koirieni turkkeihin laita. On niitäkin joku vuosikymmen sitten tullut kokeiltua mutta ilman mitään hyötyä. Ja näyttelyynhän ei saa turkkiin mitään jättääkään. Turkin vain kevyesti harjaan kosteana, mielestäni se katkeilee helposti jos sitä vetää kammalla märkänä. Annan koiran kuivua täysin ennenkuin turkin kimppuun käyn kunnolla harjoineni ja kampoineni.

Turkin harjaamisen aloitan jäykkäharjaksisella luonnonharjasharjalla jolla saa turkista likaa pois ja pienet takutkin selviävät.
Sen jälkeen vaihdan metallipiikkiseen harjaan (Madan on todella hyvä) jolla sitten käyn turkin jälleen kokonaisuudessaan läpi. Sillä lähtee jo isommatkin takut jos niitä on. Piikkien tulee olla päästään pyöristettyjä jottei se raavi koiran ihoa. Uutta harjaa kannattaa aina kokeillakin omaa tukkaan ensin jotta tietää mltä se koirasta tuntuu.
Viimeiseksi tarkon turkin käyttäen hyvin tiheää pyöritettykärkistä kampaa (en sitä isoa puuvartista ja HARVAA jota monet käyttävät, mielestäni täysin turha väline). Kammalla käyn turkin tarkkaan läpi ihoa myöten. Kammalla vedän pois kaiken irtoavan pohjavillan.

Jos takkuja on päässyt tulemaan niin niitä voi ratkoa auki käsin tai kamman kärjellä vetämällä ja jos noilla ei takku hajoa niin sitten voi leikata saksilla takun auki pituussuunnassa, tällöin turkkiin ei jää rumia jäkiäkään.

Uskon jotta kaiken A ja O turkinhoidossa on se jotta ei päästä turkkia huonoon kuntoon alunalkaenkaan vaan hoitaa sitä riittävä usein ja pitää mahdollisimman takuttomana. On todellakin helpompaa ylläpitää turkkia kuin viikkojen välein pitää isot takkutalkoot.

Milla-briardini turkki on välillä ollut viikkojakin kampaamatta läpi mutta pysynyt kuitenkin todella siistinä ja vain pieniä takkuja kainaloihin tullen.

Turkinhoitohetkistä on hyvä tehdä koiralle miellyttäviä, rapsutella ja paijata sitä samalla niin se ei pahastu välillä pienestä turkin nyhtämisestäkään. Itselläni onkin tilanne sellainen jotta kun otan kammat ja harjat käteen ja istun lattialle niin syliin on tungosta kun kaikki tahtoisi hoidettavaksi.

Ja lopuksi: Oisiko kenelläkään vinkkiä miten saan pyreneesini Prinsessan lopettamaan Millan turkin repimisen leikin tiimellyksessä? Milla on ihan kynitty kyljistään ja kainaloistaan. Olen kokeillut jo mm. haavojen nuolemiseen tarkoitettua kitkeränmakuista ainetta turkkiin mutta Prinsessa kai sen makuun tottui :smile:
Terveisin Tarja & Essi, Rosa, Ilona, Milla, Prinsessa ja Unelma
Tarja Väisänen
 
Viestit: 29
Liittynyt: 01.06.05 10:26
Paikkakunta: Kajaani

ViestiKirjoittaja Hanna Koski » 21.04.09 09:33

Vielä on pakko kommentoida tähän. Tuosta luetellusta aineiden/välineiden määrästä voisi kuvitella että kyse on aivan jostain muusta rodusta, huomattavan vaikeahoitosesta turkkirodusta ?! Voipi joku äkikseltään pelästyä :eek:

Minä olen jo vuosia menestyksellisesti käyttänyt pesuissa ihan tavallista Linna-shampoota (välillä mitä hyllystä löytyy, viimeks jotain omaa suihkugeeliäni :lol: ), lähtee meinaan isommatkin kurat komiasti, ja joskus on jopa oikein näyttelyyn pesty Ring-5 sarjan mustalla shampoolla. Kampaan aina kerralla koiran ihan kokonaan (en siis etupäätä tai jalkaa tai jotain ja jatka taas jonain päivänä) JA aina ensin sillä ns. villakoirakammalla, enkä todellakaan koskaan ole mitenkään "säästellyt" turkkia vaan kunnolla vedellyt mahdolliset takut ja ylimääräiset pohjavillat ja harjalla sen jälkeen irtokarvat pois. Mulla koirat seisovat aina tämän operaation ajan, minä tosin olen välillä mitä kummallisemmissa asennoissa ... hyvin on näyttänyt toimivan tämä konsepti :smile:

Tämän keskustelun innoittamana kampasin eilen Pentin kokonaan + leikkasin tassukarvat (ikä 11,5 kk ja joka on viimeksi pesty & kammattu maaliskuun alussa) aikaa meni 20 min kaikkinensa ja pienet takut löytyi leuan alta, toisesta kainalosta ja hännästä !

Ei sillä ettenkö olisi tutustunut kaikenlaisiin turkinhoitoaineisiin ja useammin kampaamiseen koska onhan minulla ollut pari partistakin + romanialainen :grin: MUTTA en ole koskaan huomannut mitään tarvetta niihin briardin kanssa. On kyllä todella vaikea uskoa että briard ei pysy selvänä jos sen joka viikko kampaa läpi ?!
Maalaisjärkeä peliin, koira pestään KUN se on likainen (ei siis aina näyttelyyn) ja kammataan KERRALLA KUNNOLLA kun siltä näyttää/tuntuu :cool:

NIIN sellanen juttu piti tulla vielä lisäämään mihin olen törmännyt usein. Eli koiraa on "muka" säännöllisesti kammattu/harjattu ja mitäs kummaa, pohjassa on kuitenkin takkuja siellä täällä, jopa ihan laattamaisina, niitä ei vaan yksinkertaisesti ole huomattu. Tällöin pääseekin käymään niin että koira takuttuu jatkuvasti. Tärkeintä on siis TODELLA käydä se koira pohjia myöden läpi sillä kammalla niin ettei se yhtään ota kiinni kun vetää turkkia pitkin ! Ja tärkeää on myös käydä se koira kerralla kokonaan kunnolla läpi, ei etupäätä tällä viikolla ja loppua seuraavalla vaan kaikki kerralla. Muutenhan siellä sitten on mahdollisesti koko ajan jonkinlaista takunpoikasta. Ja älkää vaan sanoko ettette jaksa tai koira ei halua/tykkää ! Pennusta kun opettaa seisomaan aina kun kampaa niin siinä se tönöttää sitten isompana koko operaation ajan , eiks vaan :grin:

Kirjoitin tämän ylipäätään siksi jottei kukaan oikeasti luule että briardin turkinhoito on jotain "mystistä ja yliluonnollista" vaikeasti opeteltavaa, aineiden kanssa pläträämistä :shock:
Älköön kukaan tästä pahastuko !

Semmosta
Viimeksi muokannut Hanna Koski päivämäärä 21.04.09 10:40, muokattu yhteensä 1 kerran
"Säälin saa ilmaiseksi ... kateus on ansaittava"
Hanna Koski
 
Viestit: 96
Liittynyt: 10.05.07 07:33
Paikkakunta: Peipohja

Seuraava

Paluu Yleistä keskustelua

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron