Kilpirauhasen vajaatoiminta

Keskustelua briardien hoidosta, kasvatuksesta, koulutuksesta, terveydestä jne.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

ViestiKirjoittaja Johanna Peltola » 31.10.06 13:13

Hei!

Onko teillä muilla rakkaiden briardiemme kanssa touhuavilla kokemuksia koiran kilpirauhasen vajaatoiminnasta? Jabalta (n. 6,5v) löydettiin muutoksia kilpirauhashormoniarvoissa ja lääkitys aloitettiin perjantaina. Oireilua on ollut jo jonkin aikaa epämääräisinä vaivoina. Kesällä toisen takajalan lihaksen olivat kireitä ja turvonneita, Jaba myös kiersi ihmeellisesti jalkaansa liikkuessaan. Kuvissa ei kuitenkaan näkynyt muutoksia lonkassa eikä lantiossa. Vaiva helpotti joksikin aikaa hieronnalla ja homeopaattisilla valmisteilla kunnes alkoi syksyllä uudelleen. Myös maha oikutteli ollen hyvin usein kuralla tai löysällä, jalan nosto oli toisinaan hankalaa. Turkki, joka on laadultaan ollut aina erinomainen, muuttui huonompi kuntoiseksi ja iho hilseilee. Jaba on aina ollut suht nirso ruokansa suhteen, mutta on nyt kuin pohjaton kaivo. Söisi jatkuvasti ja käy salamana syömässä Capunkin ruuat, jos tämä kääntyy kupiltaan. Myös hermorakenteessa on näkynyt muutosta... Jaba on aina ollut hyvin kiltti, avoin ja pitkäpinnainen. Nyt pinna palaa herkästi, myös toisinaan meille ihmisille on äristy, jota ei aikaisemmin ole tehnyt. Jaba on myös väsyneen oloinen, toisaalta taas ulkona saaattaa painella tuhatta ja sataa. Eläinlääkärin mukaan oireet sopivat kilpirauhasen vajaatoimintaan, samoin hormoniarvojen muutokset ja lääkitys aloitettiin toistaiseksi. Samalla reissulla tutki eturauhasen, joka sekin oli hieman suurentunut. Kontrolli verikoe kuukauden-parin päästä. Onko teillä muilla kokemuksia? Ovatko lääkkeet vaikuttaneet ja oireet helpottaneet?

t. Johanna, Jaba ja Capu
Johanna Peltola
 
Viestit: 42
Liittynyt: 18.05.05 20:38
Paikkakunta: Kerava

ViestiKirjoittaja Rita Heikkilä » 02.11.06 14:18

Aikaisemmalla briardi uroksellani Roopella todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta juurikin samassa iässä,samalla löytyi myös ikävämpikin asia eli sydämmenvajaatoimintaan viittaavia oireita.Lääkärit sanoivat näiden kahden taudin kulkevan käsi kädessä,joskaan ei voinut tietää kumpi oli seurausta kummasta...
Mutta siis oireina olivat yleinen väsymys ja mielenkiinnon loppuminen,lenkeillä ei enää jaksettu riehua ja Roopesta lähti myös laikuittain karvaa,häntä oli melkein karvaton ja turkista hävisi kiilto,mutta ruokahalussa ei ollut mitään ongelmia ainakaan alussa.
Lääkitys aloitettiin ja jo parissa päivässä huomasi eron,koira oli huomattavasti pirteämpi ja leikkisämpi.Karvakin alkoi kasvaa pikkuhiljaa takaisin. Samaan aikaan syötiin myös sydänlääkkeitä ja sydän ongelmathan eivät parane lääkityksellä joten koira hiipui pikkuhiljaa ja jouduin luopumaan pojasta sen olessa 8,5v.
Mielestäni lääkityksestä oli paljon apua,lopun ikäähän niitä tosin joutuu syömään,mutta niinkuin lääkärit minulle sanoivat olisi edessä ollut monta vuotta jos ei olisi ollut näitä sydänongelmia.
Tsemppiä teille ja toivottavasti teilläkin auttaa tuo lääkitys ja Jaban olo paranee.
Rita&Myytti
Rita Heikkilä
 
Viestit: 40
Liittynyt: 05.08.05 13:48
Paikkakunta: espoo

ViestiKirjoittaja Katriina Jokela » 05.11.06 19:23

Meillä käytiin koiran kanssa lääkärissä iho-ongelmien takia. Vuosi ihmeteltiin, kunnes ongelmaksi paljastui kilpirauhasen vajaatoiminta. Koira oli silloin muistaakseni viis/kuusi vuotias ja oireena tosiaan oli jatkuva ihon hilseily, märkapatteja ihossa ja rasvainen ohentunut turkki.

Nyt Otto on 8,5v ja oireet ovat muisto vain. Tosin viime keväänä näytti siltä, että iho alkaa taas hilseilemään, joten tarkistettiin kilppari-arvot ja ne olikin siellä alarajalla. Lisättiin vähän lääkitystä ja nyt kaikki on ok. Aluksi lääkkeitä syötiin 1,5 tablettia aamulla ja illalla. Nyt määrä on 3,5 tabl. ammulla ja illalla.

Koiran yleiseen vireystilaan lääkityksen aloittaminen vaikutti välittömästi. Ihon ja turkin kuntoon saaminen kesti noin kolmesta kuuteen kuukauteen.

Tämähän on siitä helppo tauti, että kun lääkitys saadaan kohdalleen ei koirassa huomaa mitään "vikaa" ja lääkkeet on edullisiakin.
Katriina Jokela
 
Viestit: 2
Liittynyt: 14.03.06 11:44
Paikkakunta: Oulu


Paluu Yleistä keskustelua

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron