Suomen Briard ry - rotujärjestö??

Keskustelua briardien hoidosta, kasvatuksesta, koulutuksesta, terveydestä jne.
Avatar
Minna Uusitalo
Viestit: 519
Liittynyt: 19.05.05 18:39
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: Brn Angelique 1989-2003
Brn Harmi de la Chaume du Bois Dieu 1992-2007
Brn Gi-Lady Velvet Moravia Campanella 1999-2013
Brn Lacrosse Teenahnoir 2004 -
Brn Zhamanen Jietna 2006-2010
Brn Boreabrie Shania 2011 -
Paikkakunta: Sieppijärvi
Viesti:

Suomen Briard ry - rotujärjestö??

Viesti Kirjoittaja Minna Uusitalo »

Tervehdys Briardväki,
Suomen kennelliitto lähestyi yhdistystämme seuraavalla tiedotteella:
"SKL:n valtuustolle raportoidaan vuoden aikana tiedot niistä rotujärjestöistä, jotka eivät enään täytä rotujärjestöksi pääsyn vähimmäisvaatimuksia. Liiton sääntöjen 8.pykälän mukaan valtuusto voi vähintään 3/4 äänten enemmistöllä päättää, että yhdistyksen toiminta rotujärjestönä lakkaa, jos rotujärjestö ei kolmena peräkkäisenä vuotena ole täyttänyt rotujärjestöksi hyväksymiselle asetettuja vaatimuksia"
Rotujärjestöksi pääsyn vähimmäisvaatimukset (ote Rotujärjestön ohjesäännöstä, kohdat 3 ja 4)
3. Yhdistyksen henkilöjäsenmäärä on vähintään 250/vuosi. Määrään eivät sisälly perhejäsenet.
4. Yhdistyksen edustamaa rotua tai rotuja on rekisteröity viimeisen viiden vuoden aikana vähintään 400 koiraa.
***
Suomen Briard ry:n status rotujärjestönä on siten uhattuna. Toiminnallisesti olemme täyttäneet velvollisuutemme rotujärjestönä mutta valitettavasti tilastot ovat meitä vastaan.
Rodun rekisteröinnit ovat tippuneet huimasti, viimeisen viiden vuoden (2003-2007) aikana rekisteröitiin yht.208 briardia jolloin jäädään lähes puolella vaatimuksista.
Yhdistyksen jäsenmäärä on myös laskenut alle vaadittavan, v. 2005 188jäsentä, v. 2006 199 jäsentä ja v.2007 173 jäsentä.
Rodun rekisteröinnit ja jäsenmäärä korreloivat keskenään - pentujen rekisteröinnin laskun myötä jäsenmääräkin on laskenut tasaisesti.

Tuleva vuosi näyttää jatkaako Suomen Briard ry rotujärjestönä vai Palveluskoiraliiton alaisena rotua harrastavana yhdistyksenä.

Samalla voisin heittää "mutuna" muutaman ajatuksen rotumme "romahduksesta". (lainausmerkeissä siksi että en näe tätä varsinaisesti ja pelkästään negatiivisena asiana)
Briard on rotuna tällä hetkellä väliinputoaja. Itse näkisin että tänäpäivänä on muotia käyttölinjaisuus ja sitä rodullamme ei ole tarjota. Haetaan urheilukoiria ns. käyttötykkejä ja se on suoraan näkynyt mm. käyttömalinoisin, käyttölinjaisten bordercollieiden ja -saksanpaimenkoirien rekisteröintien ja harrastajamäärien huikeassa nousussa.
Toisaalta näyttelyväkikään ei ole ottanut briardia omakseen, rodusta harvoin nousee ryhmäsijoittujia tai BIS koiria, paljon varmemmin saat näyttelymenestystä esim. 1.ryhmän pk. ja lk colliella, jotka ovat lisänneet suosiotaan nimenomaan näyttelyharrastajien parissa.
Usein olen keskusteluissa eri rotujen parissa, huomannut että rotumme on tunnettu yhdestä surullisenkuuluisasta yhteydestä...lonkkaviasta. Kymmeniä vuosia rotumme lonkkavika prosentti on kivunnut aina vaan yli 50% - perusharrastuskoiraa, agilityyn, tokoon ja kansallisiin pk-lajeihin harkitseva jättää briardin pois juuri korkean lonkkavikaprosentin/riskin takia.

Toisaalta moni nuori harrastaja, joka etsii monipuolista "monitoimikoiraa" sekä näyttelyyn että muihin aktiviteetteihin päätyy helpoimpiin ja tilastollisesti terveimpiin vaihtoehtorotuihin kuten schapendoesiin tai partacollieen.

Olen ollut yhdistyksen pentuvälittäjä kohta 5 vuotta. Tänä päivänä pentujen kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Nämä n.40-50 pentua vuodessa löytävät helposti omat kodit ja "oikeat" omistajat. Takavuosien (1990-1995) pentubuumin ajoilta, jolloin rekisteröitiin jopa 189 pentua vuodessa, muistan yhdistyksen harkinneen jopa rescue toimintaa nuorien koirien uudelleensijoittamisessa. Nykyään uutta kotia etsiviä nuorukaisia on enään harvoin tarjolla - briardinpennun hankinta on harkitumpaa ja kasvattajat voivat valita pennuilleen sopivat kodit. Tyyliin "oikea pentu oikealle omistajalle", jolloin "pitovaikeuksia" ei pääse syntymään.

Jossain määrin toivoisin rotuamme kasvatettavan enemmän ja sitä kautta yhdistyksemme mahdollisesti saisi uusia aktiivisia jäseniä ja rotu lisää harrastajia ja näkyvyyttä ja se puolestaan näkyisi yhdistyksen elinvoimaisuutena.
Tällä hetkellä pieni rotujärjestömme kamppailee "säästöliekillä" mutta silti nöyrästi perusvelvollisuudet hoitavana ja uskoisin että jokainen toiminnassa mukana oleva - rakkaudesta rotuun mentaliteetilla!

Minna U.
SBry sihteeri ja pentuvälittäjä, rotuun hurahtanut v.1989 lähtien...
Nina Pakkanen
Viestit: 77
Liittynyt: 19.05.05 08:19
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Kirkkonummi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nina Pakkanen »

Jännittävää että oikeastaan viime viikko kului aktiivisesti tätä asiaa pohdiskellessa ja aika mielenkiintoisten ihmisten kanssa keskustellessa - briardista rotuna ja sen maineesta. Laitan tähän muutamalla sanalla näitä aatteita sekä tietysti omia johtopäätöksiä, kommentoikaa ihmeessä, sillä kaikkienhan näkemys vaikuttaa myös rotuyhdistystoimintaan ja sen tarkoituskenmukaisuuteen jatkossa - ollaan demokraattisia :grin: .

Ensimmäinen keskustelutapahtuma oli täällä Uudellamaalla järjestetyllä luennolla luonnetestituloksista pk-harrastuksesta yleisellä tasolla ja luento sisälsi myös rotukohtaisia keskiarvoja. Nämä keskiarvot ei briardia käyttökoirana hirveästi mairitelleet: luoksepäästävyys alhainen, toimintakyky keskimääräistä alhaisempi jne. nämä lienevät suurimmalle osalle tuttua kauraa.
Itse mietin kuitenkin tuon luennon jälkeen että miksi sitten itse olen niin hurahtanut tähän rotuun ja miksi rakastan yli kaiken tuota mustaa junttia jonka kanssa harrastaminen on lähinnä puuhastelua ja tuloksia tullee jos on tullakseen (hyvänä päivänä), näyttelymenestys riippuu vähän siitä mistä roikkuu.....ja vastaus on aika ilmiselvä, vaikka käyttöominaisuudet nyt ehkä eivät ole helpoimmasta päästä ja toimintakykykin on hiukan ...hitaalla sytytyksellä, on arki ihan äärettömän mahtavaa ja ihanaa,+ helppoa tuon koiran kanssa. Se voi olla irti meidän kanssa ulkona ja ei takuu varmasti mene kenenkään vieraan luo ilman että käy kysymässä lupaa(=tukea) meiltä. Se ei vöhellä kotona vaan on rauhallinen, nukkuu pitkään ja antaa meidänkin nukkua tarvittavan määrän. Lauma on sille kaikki kaikessa, se on aina onnellinen kun oma perhe on kasassa ja sille riittää onnelliseen elämään molemminpuolinen luottamus tämän jengin kesken.

Tämä pohdiskelu sai lisäpontta kun kävin hakemassa tuolle "mustalle juntille" viikon lopulla eläinlääkäristä hiukan särkylääkettä lihasvenähdykseen - ja eläinlääkäri alkoi kysellä briardista kotioloissa: kiipeääkö se seinille jos ei joka päivä ehdi ihan hirveen pitkille lenkeille ja harrastamaan, millainen briardi on lasten kanssa jne. En voinut omasta kokemuksesta kuin hypettää juuri noita ominaisuuksia, eli ei kiipeä (meillähän on toisena koirana partis, ja se ainakin alkaa vilkuilla seiniä, jos ei tarpeeksi tapahdu!!), oma lauma kaiken a ja o jne. (pakko mainita että pitkän keskustelun jälkeen k.o. eläinlääkäri otti briardin omalle listalleen potentiaaliseksi seuraavaksi koirakseen.... :cool: )

Toki ymmärrän tuskaa siitä että pk-harrastajan mielessä varmaan briardi ei ensimmäisenä välähdä, vaan se tykki jonka karvoihin ei kaikki oksat tartu ja jonka kanssa voidaan käydä suojelukentällä jne. Ja terveys asiassa toki lonkkatilastot on karuja, ja sekin vaikutta kovasti koiran kanssa harrastettaviin asioihin. Toisaalta briardi on muutoin aika terve rotu: esim.allergiat ym. murheet ovat kuulemani mukaan (sekä myös tuon viime viikkoisen eläinlääkäri keskustelun pohjalta) harvinaisempia keskimäärin näillä karvaelmereillä kuin monella muulla rodulla.

Se on varmaan selvää että kaikki me jotka ollaan ihan "deeply in love" tämän rodun kanssa haluataan että jatkumoa on ja se seuraava koira on vähintään yhtä ihana kuin nykyinen, ehkä hiukan terveempi jne. Siihen auttaisi varmasti se että kanta olisi hiukan laajempi kuin se tällä hetkellä on: siis enemmän koiria ja omistajia.

Omistajia varmaan saataisi enemmänkin jos rodun maine saataisiin paremmaksi jotenkin, nostettua niitä ihania puolia rodusta esille jotka meidät on hurmanneet, ja edistetään rotua niiden ominaisuuksien pohjalta jotka meihin tekee vaikutuksen, en minä ainakaan haluaisi kuitenkaan että seuraava briardini ottaisi hermorakenteen tuolta naapurin malinoisilta, vaan olisi briardi vähintään yhtä isolla B:llä kuin nyt, enkä haluaisi hoitaa toista partista karvan puolesta edes näyttelymenestyksen toivossa, briardin karva on paljon helpompi pitää hyvän näköisenä kuitenki :roll: .
Rotuprofiilin nosto ei kuitenkaan ole helppoa, se vaatii pitkäjänteistä työtä ja onnistunutta jalostustoimintaa siten että kanta olisi suurimmalta osaltaan tervejärkistä ja suhteellisen tervettä (uskon että nykyisinkin suurin osa meidän riardeista on kivoja ja hermorakenteeltaan mukavia, mutta kuten kaikessa ne muutamat murheenkryynit onnistuvat herättämään sitä neg. kiinnostusta rotua kohtaa ja positiiviset kokemukset helposti jäävät näiden varjoon....)

Summasummarum, mistä se kaikki sitten lähtee? - kasvattajilla on iso vastuu sekä tuonneista että jalostuksessa + siinä pentujen myynnissäkin, eihän briardi kuitenkaan ole helpoin rotu ja ei käy kaikkein laiskimmalle sohvaperunalle jne. - joten etua on kuten Minnakin sanoi että kasvu ei tapahdu ihan räjähdysmäisesti, se kolikon toinen puoli ja vaaransa siinäkin.
Pk-tulokset varmasti myös osaltaan myisivät rotua harrastajille hiukan enemmän, mutta kuinka iso % oikeasti meistä omistajista jaksaa harrastaa - aika pieni osuus varmaan suhteessa kantaan kuitenkin, mikä tähän on syynä? Itse olen löytänyt hyvän pk-seuran jossa tuetaan rotukohtaisia ominaisuuksia ja mititään ongelman ratkaisuita monipuolisesti/koirakohtaisesti, mutta ainahan näin ei ole: jos meidän nassukoihin alkaisi sovltaa saksalaista järjestystä ja kuria uskon että mun ei tarvitsisi enää edes puuhastella, joten voisimmeko jotenkin tukea harrastettavuutta, koulutettavuutta ihan briardistikohtaisesti - vai onko tämä vaan omaa luuloa että meidän koirat on niin speciaaleja, eikä toimi kuten saksanpaimenkoira tai suursnautseri? Toisaalta huomaan että myös tuo partis on oma lukunsa ja briardimetodit ei taas sille pure joten en usko olevani ihan väärässä....

Näyttely ryhmämenestys on varmaan oma lukunsa, joillekin se merkitsee kaikki kaikessa ja onhan tässä mennenä vuonna isossa kehässä briardi jos toinenkin pyörähtänyt ei ehkä BIS 1:ksi mutta kuitenkin.....Näyttelyiden kanssa kuitenkin voin sanoa että esim. tuon partiksen kanssa menestyminen on vaikeampaa kuin briardin ihan siitä että kilpakumppaneita on aika paljon enemmän ja siinä ei "virheetön" koira riitä vaan esiintyminen yms. pitäisi olla ihan tip-top jotta pärjäisi. Muistetaan myös tässä se toinen puoli, nykyisin haetaan vaikka minkämoista vartiokoiraa kaukaa maailmalta jotta saadaan niitä rop pyttyjä ainoana koirana, mutta onko se koira suomalaiseen kotiin sopiva onkin se toinen kysymys....

Tulipahan vuodatettua - mutta oikein rakkaita terkkuja kaikille lajitovereille tältä vihdoinkin valkoiselta etelärannikolta!!

- Nina
Avatar
Minna Saarimaa
Viestit: 397
Liittynyt: 12.05.05 21:55
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: .
brn Black Death Hulotte "Aino" 2015
brn Black Death Haloo "Haloo" 2015
brn Black Death Varis "Varis" 2009
Paikkakunta: Oulunsalo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Minna Saarimaa »

Onko jollakin tietoa tai kokemusta asiasta, kuinka tarkkoja noiden numeeristen kriteerien täyttämisestä ollaan? Tuntuisi hassulta joutua luopumaan yhdistyksen rotujärjestön statuksesta, vaikka toiminnalliset vaatimukset on täytetty moitteetta yhdistyksen pienuudesta huolimatta. Tuntuisi äkkiseltään kuitenkin 'pienoiselta' menetykseltä luopua rotujärjestön statuksesta... :???:
Avatar
Minna Uusitalo
Viestit: 519
Liittynyt: 19.05.05 18:39
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: Brn Angelique 1989-2003
Brn Harmi de la Chaume du Bois Dieu 1992-2007
Brn Gi-Lady Velvet Moravia Campanella 1999-2013
Brn Lacrosse Teenahnoir 2004 -
Brn Zhamanen Jietna 2006-2010
Brn Boreabrie Shania 2011 -
Paikkakunta: Sieppijärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Minna Uusitalo »

Itsekin mietin samaa ja itseasiassa jo monena vuonna kun olen tähän aikaan vuodesta toimintailmoituksia väsännyt SKL:on ja SPKL:on.
Onhan meillä jäsenmäärä ja rekisteröinnit olleet jo ainakin tämän 5 vuotta mitä itse olen sihteerinä toiminut, alle tuon vaadittavan.

Ajattelisin että kerran saavutettua ei poiskaan oteta!

En tunne SKL:n byrokratiaa niin hyvin että osaisin tuohon vastata mutta pitääpä ottaa selvä kuinka vakavasta "uhkasta" onkaan kyse.

Minna U.
Avatar
Karoliina Hulkko
Viestit: 717
Liittynyt: 18.05.05 16:07
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Kempele
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Karoliina Hulkko »

Itseä jotenkin ei sykäytä mielessä ajattelu rotua harrastavana yhdistyksenä. Aikanaan asioiden eteen on taisteltu varmasti paljon ja niiden pitämiseksi taistellaan varmasti edelleenkin - olisi aika kova pala nyt riistää se kaikki pois. :???:

Mitä tulee tuohon kotikoira vs harrastuskoira niin kyllä se vaan niin on että miellän briardin palveluskoirana, harrastuskoirana, koirani jonka kanssa haluan tehdä mahdollisimman paljon ja mielellään niin että ongelma ennemmin on omistajan kuin koiran rahkeet. :lol:
Missään nimessä en haluaisi että rotu tunnetaan jotenkin muutoin kuin palveluskoirana. Jos pitäisi valita että otanko sen todella kelvollisen harrastuskoiran joka menoon vaiko sen sohvanvaltaajan niin kyllä se kallistuu sinne harrastuskoiraan.
Viimeksi muokannut Karoliina Hulkko, 03.03.08 17:39. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Minna Saarimaa
Viestit: 397
Liittynyt: 12.05.05 21:55
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: .
brn Black Death Hulotte "Aino" 2015
brn Black Death Haloo "Haloo" 2015
brn Black Death Varis "Varis" 2009
Paikkakunta: Oulunsalo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Minna Saarimaa »

Pyydettiinkö tiedotteessa yhdistyksen kannanottoa, joka voisi vaikuttaa Suomen kennelliiton valtuuston päätökseen? Toivon, että tiedote ei olisi uhka menettämisestä vaan muistutus pienelle yhdistykselle, että statuksesta voi halutessaan luopua. Jonkun tahon on kuitenkin pakko hoitaa rodun toiminnalliset vaatimukset, ja mikä sen parempi, jos rotujärjestö ne pienuudestaan huolimatta pystyy ja haluaa hoitaa. :???:
Avatar
Minna Uusitalo
Viestit: 519
Liittynyt: 19.05.05 18:39
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: Brn Angelique 1989-2003
Brn Harmi de la Chaume du Bois Dieu 1992-2007
Brn Gi-Lady Velvet Moravia Campanella 1999-2013
Brn Lacrosse Teenahnoir 2004 -
Brn Zhamanen Jietna 2006-2010
Brn Boreabrie Shania 2011 -
Paikkakunta: Sieppijärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Minna Uusitalo »

Kyllä, toimintailmoitukseen pitää liittää täytetty lomake koskien jäsenmääriä ja rekisteröintimääriä.
Mitään muuta mainintaa siinä ei ollut miten asia etenee jatkossa...
Minna Tikkanen
Viestit: 155
Liittynyt: 24.05.05 13:28

Viesti Kirjoittaja Minna Tikkanen »

Suomen Kennelliiton sivuilta löytyvät vähimmäisvaatimukset rotujärjestöksi / rotua harrastavaksi yhdistykseksi pääsystä sekä molempien yhdistysmuotojen ohjesäännöt. Kummatkin ovat astuneet voimaan 1.7.1997.

Sivuilta poimittua:

(rotujärjestöt)

"Liiton sääntöjen 5. pykälän mukaan valtuusto voi 3/4 äänten enemmiställä päättää, että yhdistyksen toiminta rotujärjestönä lakkaa, jos rotujärjestö ei kolmena peräkkäisenä vuotena ole täyttänyt rotujärjestöksi hyväksymiselle asetettuja vaatimuksia. Tällöin rotujärjestöstä tulee rotua harrastava yhdistys, ja sen edustama rotu tai rodut määrätään toisen rotujärjestön alaisuuteen, mikäli yhdistys täyttää rotua harrastavaksi yhdistykseksi pääsyn vaatimukset, tai rotuyhdistykseksi, mikäli se ei täytä rotua harrastavaksi yhdistykseksi pääsyn vaatimuksia."

"Huom! Tällä ohjesäännöllä ei poisteta ennen sen voimaantuloa saavutettuja rotujärjestöoikeuksia, mikäli rotujärjestön jäsenmäärä ja rekisteröintimäärä eivät täytä tämän ohjesäännön vaatimuksia ohjesäännön voimaantullessa."

Eli ilmeisesti näitä rotujärjestömuotoja on nykyään olemassa peräti kolmekin!

Sinällään ero rotujärjestön ja rotua harrastavan yhdistyksen välillä ei ainakaan ohjesääntöjen valossa vaikuta kovin ratkaisevan suurelta. Myös rotua harrastavat yhdistykset voivat tietyin edellytyksin ja valtuuksin hoitaa mm. tuomarikoulutusta. Lisäksi myös rotua harrastava yhdistys voi järjestää näyttelytoimintaa.
Virpi Leskinen
Viestit: 203
Liittynyt: 19.05.05 09:33
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Savonlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Virpi Leskinen »

"....valtuusto voi vähintään 3/4 äänten enemmistöllä päättää, että yhdistyksen toiminta rotujärjestönä lakkaa, jos rotujärjestö ei kolmena peräkkäisenä vuotena ole täyttänyt rotujärjestöksi hyväksymiselle asetettuja vaatimuksia..."

Tämähän ei automaattisesti tarkoita, että valtuusto päättää rotujärjestönä toimimisen.

Rekisteröintimääriin emme pysty lyhyellä jänteellä vaikuttamaan, mutta jäsenmääriin kyllä. Herättäisinkin kasvattajat tarkistamaan, ovatko kaikki kasvatinomistajat varmasti jäseninä ja hallituskin voisi miettiä jäsenhankintaan ylimääräistä porkkanaa. Veikkaanpa, että uinuvia jäseniä löytyy aika paljon. Vaikkei lisääntynyt jäsenmäärä näykään vuoden lopun toimintailmoitusluvussa, voi se painaa taustatietona, kun valtuusto käsittelee asiaa. Omalta kohdaltani otan pallon vastaan ja katson, että omat kasvattieni omistajat ovat jäseniä (vaikka taitavat lähes 100%sti ollakin) ja että tulevat liittyvät rotujärjestöön jo ennen pennun hankkimista.

Koska yhdistyksemme täyttää edelleen toiminnalliset edellytykset, ja kun rekisteröintimäärät ovat juuttuneet kuitenkin alle 100 tasolle muutaman katastrofivuoden jälkeen ja jäsenmäärä on rekisteröinteihin nähden vakaalla pohjalla, on meillä edelleen loistavat edellytykset toimia rotujärjestönä.

Rotujärjestöstä rotua harrastavaksi yhdistykseksi putoaminen ei tuo mitään hyvää tullessaan. Tietyn päätösvallan se vie mennessään, mutta lähes sama työmäärä säilyy pitää yhdistys ylipäänsä pinnalla. Palveluskoiraliitto pyytää alaisinaan toimivia yhdistyksiä järjestämään mm. jalostukselliset vastuut (mm. jto:n seurantavastuut, erikoiskoulutukset ja kollegiot).

Aktiivisena jäsenenä ja rodun kasvattajana toivon, että yhdistyksemme hallitus ja valtuustoedustaja tekevät tomeraa edunvalvontaa tässä tilanteessa.

Virpi
Chaccado Briards
Avatar
Annamari Aarnio
Viestit: 895
Liittynyt: 19.05.05 07:28
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: brn D'ëloise du Manoir Noble "Taotao" s. 2004
brn Tosselin Tässä Tirlittan "Peppi" s. 2009
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Annamari Aarnio »

Minnan ensimmäisen viestin lainauksessa sanotaan, että raportti esitetään valtuustolle (valtuusto kokoontuu 2 krt. vuodessa). Jokaisella rotuyhdistyksellä on yksi edustaja valtuustossa - se kiinnostaisi onko edustajalla myös mahdollisesti puheoikeus?

Vaikka kohdan 3. ja 4. määreet eivät tällä hetkellä täyty, minusta rotuyhdistyksen statuksen poisto ei aja kenenkään etua. Se tuntuu myös ehkä kohtuuttomalta, kun syynä on rodun kysynnän heikkeneminen, yhdistyksen täyttäessä kuitenkin kaikki muut vaateet. Rekisteröintimäärien pienuus ei välttämättä ole niin huono asia, koska suuri määrä tuo juurikin aiemmin mainittuja lieveilmiöitä. Mutta toki soisin niiden tästä nousevan.

Koska kyse on kuitenkin pienestä populaatiosta tulisi minusta ottaa myös huomioon se, että rotu on altis taka-iskuille ja tilastoihin vaikuttaa suuresti myös mm. jos useampi narttu jää tyhjäksi ja suunnitellut pentueet eivät tätä myötä toteudu.

Kuitenkin harrastajakunnassa tuntuu olevan, pieni, mutta vankka pohjansa. KoiraNettiä katsoessa kolmelta viime vuodelta 2005 rekisteröitiin kuusi pentuetta + 8 tuontia, 2006 niin ikään kuusi pentuetta + 9 tuontia ja 2007 neljä pentuetta sekä 9 tuontia. Viimeisen viiden vuoden aikana rotua on kasvattanut yhdeksän kasvattajaa Suomessa.

Yhdistyksellä on kuitenkin yli 20 -vuotinen historia ja ajatuksena se tuntuisi hassulta menettää rotuyhdistysoikeudet, jotta niitä voisi anoa taas takaisin uudestaan, jos kohdan 3. ja 4. määreet täyttyvät tulevaisuudessa.
Avatar
Annamari Aarnio
Viestit: 895
Liittynyt: 19.05.05 07:28
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: brn D'ëloise du Manoir Noble "Taotao" s. 2004
brn Tosselin Tässä Tirlittan "Peppi" s. 2009
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Annamari Aarnio »

En malta olla vielä sanomatta parisanaa lt-tilastoinnista :mrgreen:

Netistä löytyy profiili, joka tehty kun 138 tuloksen mukaan, joka ymmärtääkseni on laskettu aikoja sitten:

Kuva
http://www.fortunecity.com/greenfield/b ... 0/404s.htm

Profiilissa esiintyvät juurikin Ninan mainitsemat heikkoudet. Joten tuohon tilastoprofiiliin nähden työnsarkaa riittää ;).

Sen sijaan kuitenkin tilastot eivät ole ihan samaa kieltä tuoreemmalla laskennalla. 2/2003 eteenpäin Harrastajien lehdessä oli artikkelisarja (by: Riitta-Liisa Saarinen), jossa profiili laskettiin luonnetestikannan sisältäessä siinä vaiheessa: 203 tulosta ja suhteessa tuohon surulliseen profiiliin muutos oli huomattava ja työtä tehty vuosien välissä, eritoten luoksepäästävyyden suhteen, jonka keskiarvo kipusin 2,47 eli karvan vajaan +3 tulokseen. Mutta toimintakyky ja hermorakenne jää tilastollisesti hieman alle 1:den. Suurin muutos verrattuna fortunecityn.com:n profiiliin on terävyyden ja puolustuksen nousu luoksepäästävyyden lisääntyessä.

Koska luonnetestin arviointi muuttui -96 alusta lähtien – on vielä erikseen tilastoitu ennen vuotta -96 testatut ja jälkeen -95. Tämän tilaston mukaan kohosivat -95 jälkeen testattujen briardien kaikki osa-alueet verrattuna vanhalla arviointitavalla arvosteltuihin koiriin.

Sääli etten saanut kaivettua scanneriini toimivia ajureita, niin olisi saanut nuokin esille kuvina. Jos jolta kulta löytyy, niin olisi kiinnostava vertailla kuvina.

Valhe, emävalhe ja tilasto ;) ?

Luonnetestitietokanta:
http://www.dogsports-online.com/CGI_BIN ... utton=true
Avatar
Annu Salomaa
Viestit: 143
Liittynyt: 19.05.05 06:31
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Annu Salomaa »

Meiltä löytyy toimiva skanneri :hello:
- Vauhti korjaa virheet -
Avatar
Sari Salminen
Viestit: 42
Liittynyt: 04.07.05 18:23
Suomen Briard ry: jäsen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sari Salminen »

Eihän se ole sanottu että valtuusto haluaa ottaa briardeilta rotujärjestöoikeudet. Toivotaan että eivät halua. 3/4 enemmistö on kuitenkin aika paljon. Toisaalta riittää että siellä on yksi ihminen joka on palavasti sitä mieltä että ne pitää ottaa pois.... :(

Olen Ninan kanssa pitkälti samaa mieltä siitä että briardien profiilia pitää ja voi nostaa, täytyy vaan löytää siihen oikea foorumi ja oikeat keinot.

Kyllä briardi palveluskoirasta menee mennen tullen uskokaa pois! Viimeaikainen kehitys muiden palveluskoirarotujen rodunomaisuuden unohtamisessa ja huonon hermorakenteen ja muiden ominaisuuksen jättämisessä huomioimatta jalostuksessa pelkän saalisviettisyyden ja toimintakyvyn kustannuksella tulee vuosien saatossa johtamaan siihen että sakemannien, rotikoiden ja malien rinnalle tulee nousemaan muita rotuja. Lisäksi koska tuontikoirien jotka ovat "muotia" myötä näille perinteisille roduille on tullut uudestaan lonkkaongelmat, selkäongelmat ja ties mitä muuta mistä ei vielä tiedetä, koska tuontikoirista harvoin vaivaudutaan ottamaan kunnolla selvää siitä mitä ne periyttävät. (Myös J.A.U Yrjölä on useissa lehtikirjoituksissa varoitellut tulevasta rodunomaisuuden puuttumisesta ja huonosta hermorakenteesta ja korostanut kasvattajien vastuuta) Se kestää aikansa mm. koska koirien elinikä on kuitenkin keskimäärin aika pitkä, mutta nykyisistä huonojen yksilöiden omistajista on tulossa potentiaalisia rodunvaihtajia, meidän pitää vaan saada tietoisuus briardeista nostettua. Tästä olen aivan varma koska omassa ympräristössä on niin paljon esimerkkejä "huonoista" (lue jalostuksella pilatuista) sakemanneista ja rotikoista. Meidän perheessä on useamman vuosikymmenen ajalta kokemusta sakemanneista ja rotikoista. Myöskin mali paljon jalostettuna tulee huonontumaan. Vaikka siellä riittäisi muita ominaisuuksia niin hermorakenne ja toimintakyvyn määrä/kestävyys on huonontunut. Tokihan briardeillakin on kehittämistä näissä asioissa, ei ne täydellisiä ole, mutta ihania rakastettavia karvakasoja, joilla on potentiaalia kisakoiriksi ihan siinä missä muillakin. Ja lisäksi niillä on olemassa se ihanan perhekoiran rakastettavuus! Meillä harrastaminen on ainakin täysin ohjaajan laiskuudesta kiinni. Kyllä meillä briardi jäljestää siinä missä tosi hyvä jälkisakemannikin. Ja tottistahan ne RAKASTAA! Luulen että harhaluulo siitä etteivät briardit kykene palveluskoiralajeissa pärjäämään johtuu ohjaajan huonosta kyvystä mukautua koiran ehdoilla ja lukea koiraa oikein. Jos itse vertaan briardin kouluttamista vaikkapa rotikan tai sakemannin kouluttamiseen, niin briardin kouluttaminen vaatii paljon enemmän osaamista, joustavuutta ja ennenkaikkea herkkyyttä lukea koiraa pienistä merkeistä. Tämä taito tekee muuten briardi harrastajista ainutlaatuisia (Hyvä me!). Sitä en ole aikaisemmin nähnyt "perinteisten" rotujen harrastajilla. Se sai minut hurahtamaan aikanaan briardeihin ja briard-ihmisiin. Ja sen oppii jos haluaa asiaan paneutua. Myös muiden rotujen harrastajat.

BRIARDIT MAAILMANKARTALLE!

sanovat Sari ja Ruttu :lol:
Avatar
Minna Uusitalo
Viestit: 519
Liittynyt: 19.05.05 18:39
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: Brn Angelique 1989-2003
Brn Harmi de la Chaume du Bois Dieu 1992-2007
Brn Gi-Lady Velvet Moravia Campanella 1999-2013
Brn Lacrosse Teenahnoir 2004 -
Brn Zhamanen Jietna 2006-2010
Brn Boreabrie Shania 2011 -
Paikkakunta: Sieppijärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Minna Uusitalo »

Väliaikatietoa - Suomen Briard ry jatkaa rotujärjestönä!
Tänään 31.5.2008 SKL:n valtuuston kevätkokouksessa rotujärjestöasia oli esityslistalla kohtana 21.2.
Tässä vaiheessa valtuusto oli käsitellyt asiaa lähinnä 'tiedotteena' ja olipa valtuusto arvioinut olisiko SKL:n aika tarkentaa kriteerejä rekisteröintien/jäsenmäärien suhteen koska suurin osa uhan alla olevista rotujärjestöistä mm.SBry ovat toiminnallisesti hyvin aktiivisia sekä kennelliiton velvotteita (mm.JTO, PEVISA) että jäsenistöään kohtaan.

Hieno homma!
Eläköön pieni rotujärjestömme!!

-Minna, the sekretary
Vastaa Viestiin