Suomen Briard ry:n luonnetesti 17.-18.4.2010

Keskustelua briardien hoidosta, kasvatuksesta, koulutuksesta, terveydestä jne.
Avatar
Maiju Kautto
Viestit: 197
Liittynyt: 19.05.05 17:41
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Suomen Briard ry:n luonnetesti 17.-18.4.2010

Viesti Kirjoittaja Maiju Kautto »

Ilmeisesti tänään on joillekkin alueille ilmestynyt uusin palveluskoirat -lehti, jossa on ilmoitetaan Suomen Briard ry:n järjestämästä luonnetestistä. Itse en ole ilmoitusta vielä nähnyt (enkä lehteäkään), mutta ensimmäiset ilmoittautujat ehtivät "yllättämään". Yhtään briardia ei tosin vielä :roll: ...

Luonnetesti järjestetään 17.-18.4.2010 Tampereen Koivumäessä, ja tuomareina toimivat Pekka Orava ja Pasi Halme. Ja nämä tuomarit ovat supersuosittuja, mikä tarkoittaa sitä, että minun puhelin tulee soimaan ... ja paljon :pissoff: .
Briardeilla on testiin etusija, ja vaikka aikaa viimeiseen ilmoittautumispäivään on ... toivoisin pikaisia ilmoittautumisia. Näin pystyisin hieman kartoittamaan minkä verran muunrotuisia otan edes varalle roikkumaan.

Lehdessä ilmeisesti (valitettavasti) oli vain puhelinnumero (040-5007944), mutta myös sähköpostitse voi ilmoittautua osoitteeseen maiju.kautto (at) kotiportti.fi. Ja mielummin siis s-postitse, sillä kolmivuorotyöläisenä en välttämättä vastaa iltaisin (töissä ollessani) puhelimeen ollenkaan.

Toiveissahan olisi saada koko testi täyteen briardeja, joten mars ilmoittautumaan ja tervetuloa!

-LT-sihteerikkö Maiju
Avatar
Annamari Aarnio
Viestit: 895
Liittynyt: 19.05.05 07:28
Suomen Briard ry: jäsen
Koirat:: brn D'ëloise du Manoir Noble "Taotao" s. 2004
brn Tosselin Tässä Tirlittan "Peppi" s. 2009
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Annamari Aarnio »

Luonnetestin tiedot:

17.-18.4.2010 Tampere
Tuomarit: Pasi Halme & Pekka Orava
klo 10 alkaen

Ilmoittautumiset 2.4.2010 mennessä:
Maiju kautto
Kuuselantie 6 B 1, 01760 Vantaa
maiju.kautto(at)kotiportti.fi
040 500 7944

Tiedustelut/ilmoittautumiset mieluiten sähköpostitse!

Osallistumismaksut:
Briardit (jäsen) 30 e
Muut 35 e

Tilille: 572487-231316 / Suomen briard ry
Viite: 152712

Etusija briardeilla!
Avatar
Sari Salminen
Viestit: 42
Liittynyt: 04.07.05 18:23
Suomen Briard ry: jäsen
Viesti:

Dementia vaivaa...

Viesti Kirjoittaja Sari Salminen »

Mikä se alaikäraja sinne olikaan??? En ole koskaan ollut sinne kovin nuorta koiraa ollut käijäämässä, joten on päässyt unohtumaan... :oops:

Yläikäraja on kait 7... ehkä :roll:
Saija Sillanpää
Viestit: 80
Liittynyt: 07.06.05 23:29
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Pedersöre. Briardi Iita, rottis Peppi, Kelpie Putte ja englanninbulldoggi Rane.
Viesti:

Re: Dementia vaivaa...

Viesti Kirjoittaja Saija Sillanpää »

Sari Salminen kirjoitti:Mikä se alaikäraja sinne olikaan??? En ole koskaan ollut sinne kovin nuorta koiraa ollut käijäämässä, joten on päässyt unohtumaan... :oops:

Yläikäraja on kait 7... ehkä :roll:
Alaikäraja on 24kk, yläikäraja on on se 7-vuotta.
Avatar
Sari Salminen
Viestit: 42
Liittynyt: 04.07.05 18:23
Suomen Briard ry: jäsen
Viesti:

Kiitos

Viesti Kirjoittaja Sari Salminen »

Kiitos tiedosta...:)

Ei me sitten tulla kun Hapsu on alaikäinen. Seuraavana vuonna sitten..., vaikka briardi lehdessä kommentoitiinkin että sinne hakeutuu sellaisia briardeja joiden oletetaan saavan siellä hyvä tulos... :shock:
Se oli vähän ilkeästi kommentoitu kyllä.
Avatar
Maiju Kautto
Viestit: 197
Liittynyt: 19.05.05 17:41
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Maiju Kautto »

Väliaikatiedotusta luonnetestin paikkatilanteesta. Tällä hetkellä on alustavasti ilmoittautunut 15 briardia, joten 5 paikkaa olisi vielä jaossa.
vaikka briardi lehdessä kommentoitiinkin että sinne hakeutuu sellaisia briardeja joiden oletetaan saavan siellä hyvä tulos... Shocked
Se oli vähän ilkeästi kommentoitu kyllä.
Sari viitannee tässä kommentissaan itse kirjoittamaani lehtiartikkeliin. Muutama vuosi sitten tekemäni tilasto briardien luonnetestituloksista oli erittäin mairittelevaa katseltavaa. Kuitenkin korviini kantautuu jatkuvasti puheita arkielämässä ongelmia aiheuttavista briardeista. Tämän lisäksi itseäni mietityttää miksi jalostusyksilöitä ei viedä luonnetestiin? Vaikka pelkästään luonnetestiin viemällä pentueen saisi pentuvälityksen A-listalle. Mitään tulosrajaa A-listalle pääsemiseen ei ole.
Tätä pohdintaa vasten itse arvioin, että koiria ei haluta viedä testiin, jos pelätään niiden saavan ns. huonon tuloksen.
Itse kannustin juuri oman kasvattini omistajan viemään koiransa luonnetestiin, vaikka tiesin ja tunsin koiran niin hyvin, että saatoin odottaa huonompaakin tulosta (pisteiden valossa). Pisteitä kertyi +68, mikä ei tuloksena ole mitenkään mairitteleva ... ja poikkeaa suuresti muutaman vuoden takaisista tilastoista. Tulos sinänsä kuvaa hyvin tämän koiran käytöstä testissä ja samalla antaa arvokasta tietoa siitä miten nämä luonneominaisuudet periytyy. Yksittäisitä tuloksista ei kuitenkaan voi vetää mitään rotukohtaisia suuren linjan johtopäätöksiä, minkä vuoksi kaikkien pitäisi osallistua näihin luonteiden kartoitustalkoisiin. Riippumatta siitä minkälaiset pisteet koira mahdollisesti tulee testissä saamaan. Toivoisinkin pientä kulttuurin muutosta tässä asiassa.

Voin rehellisesti sanoa, että kirjoitin lehtikirjoituksen ns. hyvässä hengessä ilman tarkoitusta ilkeillä kenellekkään tai kenenkään koirille. Ilmeisesti kirjoitukseni on helposti tulkittavissa monella eri tavalla. Näin ollen voin ilmoittaa, että jatkossa en näistä (enkä varmaan mistään muustakaan asiasta) lehteen kirjoita. Toivon, että joku toinen ottaa haasteen vastaan, jotta nämä luonneasiat edes jollain tavalla pysyvät pinnalla tässä kahtiajakoisessa rodussamme.

Väärinkäsitysten välttämiseksi lisäisin vielä, että en suinkaan oleta kaikien jalostusyksilöiden olevan luonnetestattuja pentujen syntyessä. Koiran testaaminen nuorella iällä ei aina ole mielekästä, eikä aina ole sopivaa testiäkään tarjolla (puhumattakaan testipaikkojen vähyydestä). Koiran voi aina testata myös pennuttamisen jälkeen, jolloin testitulos palvelee mahdollista jatkojalostusta, tai ainakin antaa rodun harrastajille ymmärrystä siitä miten luonteenpiirteet periytyvät, erityisesti briardeilla. Näissähän on myös rotukohtaisia eroja, vaikka jotain yleistyksiäkin rotujen kesken voidaan tehdä.
Avatar
Sari Salminen
Viestit: 42
Liittynyt: 04.07.05 18:23
Suomen Briard ry: jäsen
Viesti:

Juu...

Viesti Kirjoittaja Sari Salminen »

Ei ollut tarkoitus loukata kenenkään tunteita, mielipiteitähän on yhtä monia kuin ihmisiä. Musta ei pidä kuitenkaan yleistää koska ei voi tietää mitä kunkin mielessä pyörii kun moppensa sinne luonnetestiin käijää... Hirmu hyvähän sen on jalostuksen kannalta ja myös oman koiratuntemuksen lisäämisen kannalta. Itse ainakin opin Rutusta muutaman asian luonnetestissä. Mutta voin kyllä sanoa etten olettanut sieltä mitään superhyviä tuloksia saavani sen sinne viedessäni. Pikemminkin pelotti että mitä tuomarit sanoo meidän soosarista...:) Olin todella positiivisesti yllättynyt muutamista asioista, kuten palautumisesta ja toimintakyvystä. Tuomari loppusanoissaan vielä erikseen kehui että vaikka tempperamentiltaan erittäin vilkkaana (+3 erittäin vilkas muuten tietää sitten pisteiden roimaa ropinaa, muistaakas se briardin kanssa, testistä), reagoi isosti esim tynnyriin, niin palautui myöskin poikkeuksellisen hyvin, paremmin kuin tuomarikaan odotti reaktion perusteella. Itse asiassa, jos ei olisi pimeässä huoneessa jäänyt seurustelemaan tuomarin kanssa sen sijaan että olisi tullut heti mun luo, olisi saanut toimintakyvyksi peräti +2. Enpäs tiedä miksi seurusteli pimeässä huonessa, ne ei ole sille kuitenkaan ongelma, maalla kun asutaan, pimeissä vajoissa ja muissa käydään tämän tästä... omissa ja naapureiden... :razz: Ilmeisesti yleisökin oli nähnyt kuinka isosti väistettiin räminä tynnyri (siinä ei riittänyt meikäläisen kädet eikä hihnan pituus... ) ja oletti sen perusteella että saattaa tulla hyvinkin huonot pisteet, huomioimatta sitä että palautui äkkiä ja saatiin päivän parhaat aplodit kun pisteet olikin sitten suht ok ja tuomari kehui koiraa...

Pisteet on vain yksi osa luonnetestia ja luonnetestiä tulee tarkastella aina yksittäisinä osa-alueina. Kokonaispistemäärä sinänsä ei vielä paljon koirasta kerro. Kaksi täysin saman pistemäärän saanutta koiraa voi olla täysin erilaisia ja pisteet painottua täysin erilailla. Luonnetesti on vain yksi apuväline jalostukseen. Sitä tai mitään muutakaan testiä ei pidä tuijottaa kovin mustavalkoisesti, se ei kuitenkaan kerro kaikkia ominaisuuksia mistään koirasta tai rodusta. Tänään päivällä olin harvinaista kyllä vain perheen briardien kanssa peltolenkillä ja katselin niiden menoa ja mietin että miten tämä eroaa normilenkistä jossa mukana meille usein myös rotikka ja koin äkillisen ahaa-elämyksen brirdin luonteesta. Briardi on kontra moni muu rotu paljon paljon leikkisämpi koira, myös vanhemmalla iällä. Ja tajusin samantien että leikkisyys (ei nyt puhuta saalisviestistä vaan laajemmasta luonteen ominaisuudesta) on yksi briardin valtteja, niin viehättävyydessä kuin myös koulutettavuudessa. Väitänpä tässä vielä että mm se tekee briardista helpomman ja kivemman koulutettavan kuin monet muut rodut.
:cool: Ja sitähän ei luonnetestissä mitata. Siellä mitataan pelkästään puhdas saalisvietti...
Virpi Leskinen
Viestit: 203
Liittynyt: 19.05.05 09:33
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Savonlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Virpi Leskinen »

Hmmm...missä kohtaan siellä "puhdas saalisvietti" testataan...? Maiju on valaissut briardin luonteen saloja useissa kirjoituksissaan lehdessä ja täällä foorumilla. Luulenpa, että iso joukko briardisteja jää kaipaamaan näitä asiantuntevia artikkeleita, jos Maiju vetäytyy. Onneksi Maiju on joukkoineen taas järkkäämässä tätä briardien luonnetestiä, etenee MH-koulutuspolkua jne jne. Minulta lähtee iso kunnioitus työstä luonneasioiden eteen.
Chaccado Briards
Avatar
Maiju Kautto
Viestit: 197
Liittynyt: 19.05.05 17:41
Suomen Briard ry: jäsen
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Maiju Kautto »

+3 erittäin vilkas muuten tietää sitten pisteiden roimaa ropinaa, muistaakas se briardin kanssa
+3 ei ole erittäin vilkkaan koiran "arvosana". Erittäin vilkas on +1, vilkas +3 ja kohtuullisen vilkas +2 (=vähemmän vilkas kuin, vilkas). Näitä kaikkia löytyy briardien LT-tilastoista, joten ei voitane myöskään yleistää briardin olevan erittäin vilkas.
Kerroin on 15, jolloin ero tempperamentissa näkyy tosiaan pisteissä (+3 tarkoittaa +45 pistettä tempperamentista, +2 = +30p. jne.).

Samansuuruinen kerroin löytyy myös luoksepäästävyydestä ja toimintakyvystä. Hermorakenteen kohdalla kerroin on jopa 35. Periaatteena on se, että mitä tärkeämpi luonteenpiirre, sitä suurempi kerroin sillä on loppupisteissä.

Tosiaan saallisviettiä luonnetestissä ei testata. Testi on kehitetty alunperin palvelemaan armeijan koiranjalostusta, joten ei voida kehua testin olevan optimaalinen juuri briardille. Mutta niin kauan kuin muutakaan välinettä ei ole, on käytettävä tätä. Varmasti kaikki tiedämme, ettei koiranjalostus mututuntumalla ainakaan luonteiden osalta etene juuri mihinkään.
Vastaa Viestiin