Briardi, Brienpaimenkoira, Berger de Brie
Briardi on ranskalainen paimenkoirarotu, jonka alkuperäinen käyttötarkoitus oli suurten lammaslaumojen kuljettaminen ja vartiointi. Briardi on yleisvaikutelmaltaan voimakas, notkea ja hyvin sopusuhtainen koira, jonka liikkeet ovat eloisat ja vilkkaat. Uroksien koko vaihtelee 62 - 68 cm välillä, nartut ovat 56 - 64 cm. Värejä on kolme: fawn, musta ja sininen, joissa kaikissa on paljon sävyeroja.
Erinomaiset käyttöominaisuudet olivat koitua rodun tuhoksi ensimmäisessä maailmansodassa, jossa briardeja käytettiin viesti-, jälki- ja vetokoirina sekä erityisesti haavoittuneiden etsintätehtävissä. Ranskassa sotatappioista huolimatta rotu onnistuttiin järjestelmällisen jalostustyön ansiosta pelastamaan ja kohottamaan uudelleen suosikkirodun asemaan.
Tänä päivänä briardi on uskollinen perhekoira, verraton vahtikoira ja monipuolinen harrastuskoira, joka on voimakkaan reviirivaistonsa ja laumaviettinsä vuoksi "kotona pysyvä" rotu. Briardi tulee totuttaa pentuna muihin eläimiin ja lapsiin, jolloin se on aikuisena hyvin kärsivällinen leikkikaveri perheen pienempien kanssa. Briardin tulee olla rohkea, hyväntahtoinen koira, joka käyttäytyy rauhallisesti kotioloissa, mutta on vilkas ja temperamenttinen ulkona ja työskennellessään. Tiukkapipon tai sohvaperunan ei kannata briardia itselleen valita. Briardi sopii ihmiselle, joka haluaa liikunnallisen koiran, uskollisen varjon vierelleen, todellisen kumppanin osaksi perhettään ja elämäänsä sekä ripauksen hauskuutta!
Terveys
Briardia pidetään kotimaassaan Ranskassa perinteikkäänä, vanhana ja perusterveenä rotuna. Rodun terveysongelmiksi siellä luokitellaan lonkkanivelen kasvuhäiriö ja hämäräsokeus, CSNB.
Lonkkanivelen kehityshäiriöllä tarkoitetaan lonkkanivelen löysyyttä, joka aiheutuu reisiluun pään ja lonkkamaljan puutteellisesta kontaktista. Tämä johtaa usein nivelrikkoon ja voi oireilla ylösnousuvaikeuksina, ontumisena ja jäykkyytenä. Suomessa on viime vuosina tutkittu lonkkanivelten osalta virallisesti vuosittain noin 30 briardia. Näistä terveitä (asteet A-B) on ollut vaihtelevasti 50 - 70 % ja vakavimpia (D-E) lonkkanivelen dysplasian asteita noin 5 - 25 %.
CSNB eli synnynnäinen hämäräsokeus on briardeilla esiintyvä sairaus, jossa koira tarvitsee kirkasta valoa nähdäkseen kunnolla. Näköongelmat pysyvät samoina syntymästä lähtien. Briardi voidaan tutkia hämäräsokeuden osalta veri- tai sylkinäytteestä tehtävällä geenitestillä, joka kertoo, onko koira terve, kantaja vai sairas. Suomessa on tutkittu geenitestillä vain yksittäisiä briardeja, eikä hämäräsokeusgeeniä ole toistaiseksi tavattu.
Lonkkanivelen kehityshäiriön ja hämäräsokeuden lisäksi rodussa esiintyväksi terveysongelmaksi voidaan lukea taipumus vatsalaukunkiertymään.
Briardinomistajien ilmoittamista kuolinsyistä yleisimmät ovat vanhuus keskimäärin 13 vuoden iässä ja kasvainsairaudet keskimäärin 9 vuoden 9 kuukauden iässä. Briardin keskimääräinen elinikä kaikki kuolinsyyt, myös tapaturmat, yhteen laskien on reilut yhdeksän ja puoli vuotta. (Koiranet 2019)
Briardien terveystuloksiin, terveystilastoihin ja kuolinsyihin voi tutustua KoiraNet-jalostustietojärjestelmässä.